Predsedovanje EU prevzema Španija, premier že prispel v Kijev

Svet 01. Jul 202306:23 > 12:15 1 komentar
Pedro Sanchez
PROFIMEDIA

Španija danes že petič prevzema polletno predsedovanje Svetu EU, med katerim bo v ospredje postavila strateško avtonomijo Evrope, zeleni prehod, socialno pravičnost in enotnost EU. Ob prevzemu predsedovanja je španski premier Pedro Sanchez danes obiskal Kijev, da bi, kot je dejal, izkazal neomajno evropsko podporo Ukrajini.

“Sem že v Kijevu. Hotel sem, da se prvo dejanje španskega predsedovanja EU začne v Ukrajini,” je davi na Twitterju zapisal Sanchez in dodal, da bo gostiteljem prenesel “solidarnost vse Evrope”. Ob tem je objavil videoposnetek svojega prihoda na železniško postajo v ukrajinski prestolnici.

Kot je še dejal, bo Evropa podpirala Ukrajino, vse dokler se vanjo ne vrne mir. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem pred obiskom Sancheza poudaril njegovo simbolično naravo in ocenil, da je to “zgodovinski trenutek za začetek pogajanj o članstvu Ukrajine v EU”. Država je status kandidatke pridobila pred enim letom.

To je sicer tretji obisk Sancheza v Kijevu od začetka ruske invazije. Poleg srečanja z Zelenskim ima predviden tudi nagovor v ukrajinskem parlamentu. Svoj obisk naj bi zaključil zvečer. Neomajno podporo Kijevu, tudi vojaško, pa so v sklepni izjavi na vrhu v Bruslju v petek izrazili tudi voditelji držav članic EU.

Špansko predsedstvo je sicer napovedalo štiri glavne prednostne naloge polletnega predsedovanja Svetu EU. Prva je strateška avtonomija Evrope, pri čemer si bo Madrid prizadeval za spodbujanje razvoja strateških industrijskih panog in tehnologij v Evropi.

Prizadevalo si bo tudi za večjo uporabo obnovljivih virov energije in reformo evropskega trga elektrike. Skušalo bo zagotoviti večjo socialno pravičnost in se zavzemalo za krepitev evropske enotnosti. Želi si tudi dosego dogovora o reformi evropske migracijske politike.

Špansko predsedovanje bo zadnje, ki se bo v celoti izteklo pred evropskimi volitvami v začetku junija 2024, zato si bo Madrid še toliko bolj prizadeval za sprejetje ključnih zakonodajnih aktov. Španija, ki je del EU od leta 1986, je sicer prva od držav v novem triu predsedujočih članic, sledili ji bosta Belgija in Madžarska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje