Prehitro se je veselil: samozavest ga je drago stala

Svet 04. Okt 202310:24 0 komentarjev
Jung Cheol-won
PROFIMEDIA

Finale moške štafete v hitrostnem rolanju na 3.000 metrov na azijskih igrah je bil odločen šele v zadnjih centimetrih. Južni Korejec je prehitro slavil in v zadnjih centimetrih izgubil zlato medaljo, ki bi njemu in reprezentančnemu kolegu omogočila, da bi se izognila obveznemu služenju vojaškega roka.

Južnokorejski tekmovalec v hitrostnem rolanju Džung Čeol Von je v finalu štafete na 3.000 metrov na azijskih igrah prehitro slavil zmago.

Na ciljni črti ga je le za nekaj centimetrov ugnal Tajvanec Huang Ju Lin, ki je z iztegnjeno nogo svoji ekipi priboril medaljo.

Južni Korejec je slavil delček sekunde prezgodaj, napaka pa bo njega in njegova reprezentančna kolega drago stala.

Džung je bil del tričlanske južnokorejske ekipe, ki je v ponedeljek na azijskih igrah v Huangdžuju na Kitajskem sodelovala v finalu moške hitrostne štafete na 3.000 metrov.

Prehitro dvignil roke in slavil

27-letnik je drsal v zadnji predaji in v cilj prišel tik pred Tajvancem Huang Ju Linom. Vsaj tako je mislil, saj je malo pred ciljem roke dvignil visoko v zrak in se le mirno odpeljal v cilj. Ob tem ni opazil, da je Tajvanec pridrvel iz ozadja, iztegnil levo nogo in tako svoji štafeti priboril zlato medaljo.

Tajvan je tako s časom 4:05,692 osvojil zlato medaljo, Južna Koreja pa je s časom 4:05,702 končala na drugem mestu, kar pomeni, da je Tajvan zlato osvojil s prednostjo 0,01 sekunde.

“Sprva me je prešinilo: ‘Škoda, da nam je tako malo zmanjkalo.’ Nato pa sem videl rezultate na zaslonu in našo državo na prvem mestu. Pomislil sem, da se je zgodil čudež,” je po tekmi in zmagi po poročanju Reutersa dejal Huang.

Osmoljenec Džung se je po tekmi opravičil reprezentančnima kolegoma zaradi neumnosti na ciljni črti. “Naredil sem precej veliko napako. V cilj nisem pripeljal s polno hitrostjo. Preveč zgodaj sem popustil. Zelo mi je žal,” je dejal po poročanju Reutersa.

Brez zlate medalje in z vpoklicem v vojsko?

Poraz je imel za Džunga in enega od njegovih članov štafete Čoj In Hoja še dodatne posledice, saj sta poleg izgube zlate medalje ostala še brez odpustka za služenje obveznega vojaškega roka v Južni Koreji.

Vojaško služenje je v Južni Koreji obvezno za moške, saj morajo vse sposobne osebe do 28. leta starosti 18 mesecev služiti v vojski. Obveznemu vojaškemu roku se lahko izognejo le nekateri športniki, zlasti tisti, ki osvojijo olimpijsko medaljo ali zlato medaljo na azijskih igrah.

Vendar južnokorejska zakonodaja moškim, ki izstopajo v športu, popularni kulturi, umetnosti ali na akademski ravni, omogoča, da služenje vojaškega roka odložijo do 30. leta starosti. To določilo pomeni, da ima Čoj še eno priložnost na azijskih igrah leta 2026 v Aičiju in Nagoji na Japonskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!