Prelomna odločitev v Teksasu: sodnica ženski kljub prepovedi odobrila splav

Svet 08. Dec 202311:48 1 komentar
Poljska, splav
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Sodnica v Teksasu je kljub prepovedi na ravni zvezne države odobrila splav 31-letni ženski z močno tvegano nosečnostjo. Sodba, ki jo sicer lahko še vedno izpodbijajo, velja za eno prvih, v kateri je splav v tej zvezni državi odobrilo sodišče.

Teksaški zakon prepoveduje prekinitev nosečnosti, razen za potrebe reševanja življenja bodoče matere. Zagovorniki pravice do splava sicer trdijo, da je ta izjema ohlapno določena in ženske postavlja v nevarnost, poroča BBC.

To je bil tudi argument 31-letne Kate Cox, matere dveh otrok iz okolice Dallasa (Teksas), ki je trenutno v dvajsetem tednu nosečnosti. Zdravniki so njenemu plodu diagnosticirali kromosomsko motnjo, ki v večini primerov povzroči spontani splav, mrtvorojenost ali smrt otroka v prvem letu življenja.

Glede na vsebino tožbe so zdravniki Cox dejali, da imajo zaradi državne prepovedi “zvezane roke”, dokler ima otrok srčni utrip. “Ne gre za vprašanje, ali se bom morala posloviti od svojega otroka, ampak kdaj,” je po poročanju BBC Cox dejala medijem. Dodala je, da poskuša narediti to, kar je najbolje zanjo in otroka, a zaradi zakonodaje v tej zvezni državi oba trpita.

Zdravniki so ji povedali, da nadaljevanje nosečnosti predstavlja tveganje za njeno zdravje in potencialno tudi sposobnost, da bi v prihodnje še kdaj zanosila. Njeni odvetniki so dodali, da je morala v dvajsetih tednih zaradi bolečin in izcedka že štirikrat obiskati urgenco.

“Kate Cox potrebuje splav in to zdaj,” so ob tem poudarili.

V četrtek je tako okrožna sodnica – sicer demokratka – Maya Guerra Gamble tej prošnji ugodila in izdala začasno odredbo o prepovedi približevanja. Z njo je Cox omogočila prekinitev nosečnosti in obenem zaščitila njenega zdravnika pred civilnimi in kazenskimi posledicami, ki bi ga lahko doletele, če opravi poseg. Zdravniki, ki izvajajo splav v Teksasu, namreč tvegajo dosmrtni zapor, izgubo zdravniške licence in več 100 tisoč ameriških dolarjev kazni (100 tisoč ameriških dolarjev je skoraj 93 tisoč evrov).

“Če upoštevamo, da si gospa Cox obupno želi postati mati in bi ta zakon lahko dejansko povzročil, da bi to sposobnost izgubila, vidimo, da je zadeva šokantna. To bi bila resnična sodna zmota,” je ob sprejemu prelomne odločitve dejala sodnica.

Odvetniki zvezne države Teksas lahko sicer od višjega sodišča še vedno zahtevajo, da omenjeni nalog blokira.

Potem ko je vrhovno sodišče junija 2022 razveljavilo zadevo Roe proti Wadeu – s čimer je dejansko preklicalo pravico do splava po Združenih državah Amerike – so bile odločitve o uveljavljanju te pravice prepuščene posameznim državam. Odločitev v primeru gospe Cox bi Teksas lahko prisilila, da jasneje opredeli, kdaj je v skladu z veljavno zakonodajo splav vendarle dovoljen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje