Premier Plenković bo kandidiral na evropskih volitvah: “To ni beg v Bruselj”

Svet 22. Apr 202418:53 0 komentarjev
Andrej Plenković
Foto: PROFIMEDIA

Nosilec hrvaške stranke HDZ na evropskih volitvah bo kar njen predsednik in premier Andrej Plenković. Tuji mediji medtem vse glasneje omenjajo, da bi se lahko Plenković potegoval tudi za stolček predsednika Evropske komisije, ki ga zdaj greje Ursula von der Leyen.

Le nekaj dni po hrvaških parlamentarnih volitvah, ki so potekale 17. aprila, je stranka HDZ premierja Andreja Plenkovića sporočila imena kandidatov za volitve v Evropski parlament. Na seji predsedstva in nacionalnega odbora so danes potrdili listo kandidatov – nosilec liste pa bo kar premier in predsednik stranke HDZ Plenković, navaja Jutarnji list.

“Bom. Bom,” je na novinarsko vprašanje, ali bo nosilec na listi HDZ za Evropski parlament, odgovoril Plenković. Pri tem je zavrnil očitke opozicije, da gre za “pobeg v Bruselj”. Dodal je, da gre za “zmagovalni seznam tistih, ki res delajo za Hrvaško v Evropi, da bi jo okrepili”.

Bi lahko Andrej Plenković zamenjal Ursulo von der Leyen?

Hrvaški in tuji mediji na drugi strani trenutnega premierja Plenkovića vse glasneje omenjajo tudi kot kandidata za predsednika Evropske komisije. O tem je konec tedna pisal tudi nemški Bild.

Poleg Plenkovića naj bi bila po pisanju Bilda protikandidata von der Leyen tudi grški premier Kyriakos Mitsotakis in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Evropska ljudska stranka (EPP) je sicer na kongresu v začetku marca za vodilno kandidatko potrdila dosedanjo predsednico Ursulo von der Leyen.

Njeni ponovni kandidaturi je naklonjen tudi slovenski premier Robert Golob. “Kar se mene osebno tiče, mislim, da je dobra predsednica Evropske komisije in sem s tega stališča naklonjen njeni kandidaturi,” je Golob dejal pred dnevi.

Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Nekaj dni po parlamentarnih volitvah se medtem na Hrvaškem nadaljuje politična tržnica in snovanje možnih koalicij.

Vladajoča HDZ s premierjem Andrejem Plenkovićem na čelu je dobila 61 mandatov, levosredinska koalicija s SDP pa 42. Desno Domovinsko gibanje ima 14 poslanskih mandatov, konservativni Most 11, zeleno-leva platforma Zmoremo! pa deset. V saboru bodo še Istrski demokratski zbor (IDS) in Neodvisna platforma Sever (NPS) s po dvema mandatoma ter Fokus z enim mandatom. Za sestavo vlade je potrebnih 76 poslanskih glasov.

Po pisanju hrvaških medijev Plenković ne skriva, da se za oblikovanje vlade dogovarja z desnim Domovinskim gibanjem in osmimi predstavniki manjšin. Če bi pridobil obe skupini, bi namreč dobil parlamentarno večino.

Domovinsko gibanje, ki je po zadnjih volitvah tretja najmočnejša stranka na Hrvaškem, pa v koaliciji ne želi predstavnikov srbske manjšine na Hrvaškem, ki imajo tri poslance. To bi Plenkoviću lahko predstavljalo nekaj težav. Prav tako so se predstavniki manjšin dogovorili, da gredo v vlado vsi skupaj ali pa nihče. Pred Plenkovićem je torej precej turbulentno obdobje dogovarjanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!