Preobrat: Musk znova predlaga nakup Twitterja po dogovorjeni ceni

Svet 05. Okt 202207:05 0 komentarjev
Elon Musk kupuje Twitter
PROFIMEDIA

Ameriški milijarder Elon Musk je v začetku tedna vodstvu spletnega omrežja Twitter poslal pismo s predlogom, da bi nadaljevali pogovore o nakupu podjetja po prvotno dogovorjeni ceni. Ta znaša 54,2 dolarja (54,3 evra) za delnico. Muskov edini pogoj je, da se prekine sodni proces, ki ga je po zapletih pri prevzemu sprožil Twitter.

Nov preobrat v prevzemni sagi ameriškega milijarderja Elona Muska. Potem ko je zaradi domnevno napačnih podatkov o številu robotsko vodenih računov (botov) želel odstopiti od prevzema in je Twitter sprožil tožbo, si zdaj znova želi prevzeti tehnološkega velikana.

Musk je v začetku tedna poslal pismo vodstvu Twitterja, v katerem predlaga nadaljevanje prevzema po dogovorjeni ceni – 54,2 dolarja za delnico. Celoten prevzem bi bil težek 44 milijard dolarjev (44,1 milijarde evrov).

V pismu je Musk zapisal, da je pripravljen prevzeti podjetje pod prvotnimi pogoji, vendar mora Twitter ustaviti sodni postopek proti njemu zaradi prvotnega poskusa prevzema. Uradnih pojasnil Musk in družba Twitter za zdaj ne dajeta, je pa lastnik Tesle v torek zvečer tvitnit: “Nakup Twitterja je pospešek pri ustvarjanju X, aplikacije za vse.”

Ni jasno, ali bo Twitter s tožbo čakal do konca prevzema

O vnovičnem preobratu je prvi poročal Bloomberg, po objavi pa je bilo trgovanje z delnico Twitterja dvakrat prekinjeno. Njena vrednost je poskočila za 20 odstotkov in presegla vrednost 51 dolarjev in se je tako prvič v zadnjih mesecih približala prevzemni ceni.

Analitiki menijo, da si je Musk premislil zaradi sojenja, ki se bo začelo 17. oktobra in kjer naj bi z močnejšimi dokazi razpolagali pri Twitterju. Odvetniki Twitterja so namreč sprožili pravni spopad, potem ko se je Musk odločil, da odstopi od nakupa Twitterja.

Vodilni pri Twitterju naj bi Muskovo ponudbo znova sprejeli, ob tem pa ni jasno, ali bodo ustavili sodni postopek, dokler prevzem ne bo tudi uradno končan. Tako bi se namreč zavarovali, da si Musk ne bi še enkrat premislil.

Musk, najbogatejši človek na svetu, je aprila napovedal odstop od nakupa Twitterja, in sicer z argumentom, da ga je podjetje zavajalo o ključnih vidikih svojega poslovanja, zlasti o številu računov, ki so v resnici vsiljeni (spam) ali robotsko vodeni profili (boti).

Twitter je ostal pri ocenah, da boti predstavljajo manj kot pet odstotkov uporabnikov. Poleg tega so v tem tehnološkem velikanu izpodbijali Muskovo trditev, da ima pravico odstopiti od posla, če se izkaže, da je število botov napačno, saj ni iskal informacij o tem, ko je vložil ponudbo za prevzem.

Podjetje Muska obtožuje, da si je izmislil to zgodbo, da bi se izognil poslu, ko se mu ni več zdel privlačen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!