Pretresljive podobe znanih žensk z modricami na obrazih v kampanji proti nasilju

Svet 28. Nov 202112:26 > 12:42 1 komentar
Pretresljivi portreti
aleXsandro Palombo

Umetnik in aktivist aleXsandro Palombo je pripravil serijo portretov znanih žensk z modricami po obrazu v kampanji proti nasilju nad ženskami. Na slikah so med drugim vojvodinja Kate Middleton, podpredsednica ZDA Kamala Harris, voditeljica Nacionalne fronte Marine le Pen in predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.

Pretresljivi portreti umetnika aleXsandra Palomba so se pojavili na zidovih v Milanu in v španskem mestu Los Alcazares. Na slikah imajo ženske podplutbe pod očesi, prebite ustnice in krvavijo iz nosu. Pod portretih je pripis: “Toda nihče jim ni verjel. Toda ostala je sama. A ni bila zaščitena. Ampak on ni bil aretiran. Toda vseeno jo je ubil.”

Naslov tokratne kampanje španskega umetnika se imenuje “Prijavila ga je, vendar je bila vseeno ubita.”

Na slikah z modricami na obrazu so se tako pojavile predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, vojvodinja Kate Middleton, ameriška podpredsednica Kamala Harris, predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde, španska kraljica Letizia Ortiz, podžupanja Pariza Anne Hidalgo in voditeljica Nacionalne fronte Marin Le Pen.

“Država, ki pusti ženske v rokah mučitelja, je hiti sostorilec”

S kampanjo za ozaveščanje ulične umetnosti Palombo opozarja na nasilje nad ženskami in izpostavlja slabe odzive politike na problem nasilja na podlagi spola ter poudarja neučinkovitost sistema pri podpori in zaščiti žrtev.po

“Zakaj bi morala ženska prijaviti nasilje, če po prijavi ni zaščitena s strani institucij in je tako ali tako ubita? Kako lahko ženska, ki je žrtev zlorab in nasilja, še vedno verjame v institucije? Vidim samo, da politika vabi ženske k poročanju, vendar pa ne prevzema odgovornosti za zaščito in podporo žrtvam. Država, ki ne ščiti, ampak pusti ženske same v rokah svojega mučitelja, postane tihi sostorilec. Obstaja veliko združenj prostovoljcev, ki z zelo majhnimi sredstvi poskušajo podpreti žrtve, vendar morajo odgovornost prevzeti politika, institucije in država,” je dejal aleXsandro Palombo.

Palombo je dodal, da je znane ženske izbral kot opomin, da so lahko tudi močne ženske žrtve nasilja.

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami pozivi h končanju nasilja, tudi na spletu

Pred kratkim, 25. novembra, je bil mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Letos so pri Svetu Evrope izpostavili digitalne razsežnosti nasilja nad ženskami in dekleti. Opozarjajo, da razvoj novih tehnologij omogoča tudi nove možnosti za nasilje, in pozivajo k ukrepom, ki bi ga zaustavili. V več organizacijah pa so v sredo pozvali k ničelni toleranci do nasilja.

Hiter razvoj informacijskih in komunikacijskih tehnologij omogoča tudi nove možnosti za nasilje nad ženskami in dekleti, ki so s tem izpostavljene večjemu tveganju za zlorabe. Ženske in dekleta so v digitalnem svetu lahko izpostavljene zasmehovanju zaradi videza, prav tako pa so lahko žrtve spolnega nadlegovanja, ki med drugim vključuje pošiljanje neželenih spolnih podob na spletu, ali celo neželenega deljenja njihovih osebnih informacij, so sporočili iz Sveta Evrope. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje