Pri Kanarskih otokih rešili 86 prebežnikov

Svet 11. Jul 202308:47 0 komentarjev
Kanarski otoki
PROFIMEDIA

Španska obalna straža je v ponedeljek med iskanjem pogrešanih čolnov s prebežniki blizu Kanarskih otokov rešila 86 ljudi iz Podsaharske Afrike. Ti so bili na plovilu, za katero se predvideva, da je eno od treh pogrešanih čolnov, ki so pred dvema tednoma zapustili Senegal.

Letalo, ki je sodelovalo v iskalni akciji, je čoln opazilo 71 navtičnih milj južno od otoka Gran Canaria. Glede na lokacijo gre “zelo verjetno” za eno od pogrešanih plovil, je dejala tiskovna predstavnica obalne straže. Med rešenimi je 80 moških in šest žensk, ki bodo predvidoma ob 21. uri po srednjeevropskem času prispeli v pristanišče Arguineguin. Skupno število potnikov na plovilu sicer ni znano, prav tako pa ostaja neznana usoda drugih plovil v Atlantskem oceanu.

Na poti iz Senegala proti Kanarskim otokom so pred več kot tednom dni izginili trije čolni s prebežniki. Točnih podatkov o številu potnikov ni, po navedbah organizacije za pomoč beguncem Walking Borders pa bi skupno število pogrešanih na vseh treh čolnih lahko znašalo več kot 300.

Vsi trije čolni naj bi Senegal zapustili 27. junija. Izpluli so iz mesta Kafountine na jugu države, ki je od kanarskega otoka Tenerife oddaljeno okoli 1700 kilometrov. Potovanje iz Zahodne Afrike na Kanarske otoke je ena najnevarnejših poti za prebežniki, tudi zato, ker običajno plujejo v preprostih ribiških čolnih, ki jih zlahka premetavajo močni atlantski tokovi.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je lani na poti proti Kanarskim otokom umrlo najmanj 559 ljudi, na otoke pa je prispelo približno 15.000 ljudi, kar je sicer 30 odstotkov manj kot leta 2021.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!