Pridržanje Tata: TikTok in Twitter pod plazom kritik zaradi lažnih objav

Svet 01. Jan 202317:00 2 komentarja
Andrew Tate
Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Družbeni omrežji TikTok in Twitter sta se znašli pod valom kritik. Po pridržanju kontroverznega vplivneža Andrewa Tata sta namreč dovolili, da so se množično razširile teorije zarot.

Po pridržanju kontroverznega vplivneža Andrewa Tata sta se družbeni omrežji TikTok in Twitter znašli pod plazom kritik. Očitajo jo jima, da sta dovolili, da so se med uporabniki množično razširile lažne informacije in teorije zarot. Te lažne informacije bi lahko vplivale tudi na preiskavo trgovine z ljudmi v Romuniji, zaradi česar so od aprila preiskovali tudi Tata.

Oboževalci vplivneža so po omrežjih razširili objave z lažnimi trditvami, da sta bila brata Tate brez kazni izpuščena iz pripora in da je Tate nedolžen, afera pa, da mu je bila podtaknjena. Objavam so dodali tudi posnetke Tata, ki naj bi dokazovali, da je bil izpuščen. Kasneje se je izkazalo, da je šlo za posnetke, ki so nastali pred pridržanjem.

Prav tako je Twitter dovolil, da je bilo s Tatovega profila v času, ko je bil Tate v priporu, objavljenih nekaj spornih tvitov. Ti so med drugim namigovali, da je nedolžen, v ozadju pridržanja pa, da stojijo pedofilski krogi, ki so ga izbrali za grešnega kozla z namenom prikrivanja svojih kriminalnih dejanj. Twitter je Tatov profil, ki mu sledi več milijonov ljudi, zaradi spornih objav sicer blokiral leta 2017. Profil pa je bil ponovno aktiviran po tem, ko je vodenje tega družbenega omrežja prevzel Elon Musk.

Tudi na socialnem omrežju TikTok, ki je njegov uradni račun ukinilo avgusta, so se razširile škodljive objave njegovih oboževalcev z lažnimi informacijami. TikTok je v soboto zato že začel s sistematičnim pregledom vseh objav, v katerih je označen Tate.

Vodja britanske službe za boj proti spletnemu sovraštvu Imran Ahmed je za Guardian dejal, da bi lahko širjenje teorij zarot in lažnih informacij ogrozilo preiskavo ter varnost vpletenih.

Lažnim objavam so sicer nasedli tudi nekateri mediji.

Pridržan po objavi posnetka

Kot je znano, je romunska policija kontroverznega spletnega vplivneža Andrewa Tata v četrtek zvečer pridržala skupaj z bratom Tristanom Tatom in še dvema državljanoma Romunije v okviru preiskave obtožb o trgovini z ljudmi in posilstvu. Tate je bil aretiran po tem, ko je objavil posnetek, v katerem se je odzval na tvit mlade okoljske aktivistke Grete Thunberg. Romunsko sodišče je nato odločilo, da bo Tate pridržan še 30 dni.

Na podlagi posnetka, v katerem se vidi tudi škatla znane romunske verige picerij, naj bi policija namreč dobila podlago za njegovo pridržanje, saj je dobila potrditev, da je Tate v Romuniji. Romunska policija je sicer po poročanju Reutersa kasneje zatrdila, da škatle pri prijetju niso imele vloge.

Brata Tate, ki sta se pred leti preselila v Romunijo, je tamkajšnja policija preiskovala od aprila. Ker pa pristojni niso imeli dokazov, da res bivata v tej evropski državi, niso imeli podlage za prijetje.

Policija je 36-letnika in njegovega brata Tristana Tata pridržala zaradi suma trgovine z ljudmi, posilstva in organiziranja kriminalne združbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje