Prigožin naj bi za umik iz Bahmuta ponujal podatke o položajih ruskih vojakov

Svet 15. Maj 202312:51 3 komentarji
Jevgenij Prigožin
Yulia Morozova/File Photo/REUTERS

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin naj bi ukrajinski strani ponudil razkritje položajev ruskih vojakov, v zameno pa naj bi zahteval umik ukrajinskih vojakov iz Bahmuta. Prigožin je očitke označil za smešne.

Jevgenij Prigožin je konec januarja izkoristil svoje stike v ukrajinski vojaški obveščevalni službi in podal ponudbo.

V zameno za umik ukrajinskih vojakov iz Bahmuta bi ukrajinskim obveščevalcem razkril položaje ruskih sil, je poročal Washington Post.

Po pisanju časnika je Ukrajina ponudbo zavrnila, saj Prigožinu ni zaupala. Po navedbah neimenovanega ameriškega predstavnika, na katerega se sklicuje Washington Post, so tudi v Washingtonu dvomili o Prigožinovih namerah.

Iz razkritega dokumenta ni jasno razvidno, katere položaje ruskih enot je bil Prigožin pripravljen razkriti. Dokument se sklicuje na razkrite obveščevalne dokumente ZDA, ki so se pojavili na platformi Discord, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prigožin je navedbe v časniku označil za smešne in za del obrekovalne kampanje. “”Branje tega je seveda lepo. To pomeni, da se ne borim samo za Rusijo, ampak da Zelenski izpolnjuje tudi moje ukaze,” je Prigožin dejal v zvočnem posnetku na Telegramu in dodal, da je to smešno. Dejal je, da bi lahko za obtožbami stali “ljudje iz Rublevke” – razkošnega moskovskega predmestja, kjer živi ruska elita.

Prigožin je na začetku meseca zagrozil, da bo umaknil svoje sile iz Bahmuta, epicentra spopadov na vzhodu Ukrajine, če mu ruska vojska ne bo dobavila streliva. Kasneje je sporočil, da so mu obljubili dodatno strelivo.

V petek pa je rusko vojaško poveljstvo obtožil, da podcenjuje razmere v Bahmutu, ruske vojake pa je obtožil, da so pobegnili s svojih položajev v okolici mesta.

Medtem so iz Kijeva poročali o napredku ukrajinskih sil pri Bahmutu, kar je sicer ruska stran zanikala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje