Priljubljeni destinaciji grozi, da bo brez vode več mesecev ali celo let

Svet 28. Feb 202422:07 0 komentarjev
plaža na Tenerifih
Foto: PROFIMEDIA

Tenerife se spopada s hudo sušo, zaradi katere bodo v petek razglasili izredne razmere.

Pred kratkim smo pisali, kako se s hudim pomanjkanjem vode sooča glavno mesto Mehike Ciudad de Mexico, tokrat pa skrb vzbujajoče novice o kritičnem pomanjkanju vode prihajajo še od bližje.

Tenerife, ki tudi med Slovenci velja za izjemno priljubljeno počitniško destinacijo, se spopada s sušo, ki bi lahko po mnenju strokovnjakov vodila v večmesečno ali celo večletno pomanjkanje vode, poroča Euronews.

Na največjem Kanarskem otoku, ki leži ob zahodni Afriki, nameravajo v petek razglasiti izredne razmere na področju oskrbe z vodo, saj je te v rezervoarjih zaradi suše vse manj. 

S sušo se spopadajo tudi preostali Kanarski otoki. Priča smo eni “najbolj suhih zim v novejši zgodovini”, je za Euronews dejala Rosa Dávila, predsednica tamkajšnje vlade.

Tenerife sicer veljaj za enega od bolj zelenih Kanarskih otokov, vendar pa je letos v zimskih mesecih, ki bi morali biti bolj vlažni, kritično primanjkovalo dežja. V zadnjih letih so na otoku zabeležili za 15 do 40 odstotkov manj padavin, zaradi vse višjih temperatur pa se je izhlapevanje vode na kmetijskih površinah v osrednjem delu otoka povečalo za 10 do 25 odstotkov. S povprečno temperaturo 20,5 stopinje Celzija je bil letošnji januar najtoplejši v zadnjih 60 letih.

Otok je v veliki večini, natančneje v 80 odstotkih, odvisen od podzemnih voda, saj na otoku ni rek. Pristojni iščejo različne načine, kako se zoperstaviti pomanjkanju vode ter gospodinjstvom in kmetijstvu zagotoviti dovolj vode. Med drugim omenjajo povečanje zmogljivosti čistilnih naprav in obratov za razsoljevanje vode.

Svet za vodo in ministrstvo za turizem nameravata ob sklicu izrednih razmer izvajati komunikacijske kampanje za ozaveščanje javnosti o odgovorni rabi vode.

S pomanjkanjem vode se spopadajo tudi drugod po Španiji, med drugim so izredne razmere zaradi suše razglasili v Barceloni. Nekatera andaluzijska mesta pa bodo porabo vode omejila poleti, če na območju vsaj 30 dni zapored ne bo deževalo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!