Eno največjih mest na svetu bi lahko v nekaj mesecih ostalo brez pitne vode

Svet 25. Feb 202420:03 0 komentarjev
Mehika, Mexico City, voda, pomanjkanje
Foto: REUTERS/Henry Romero

Mehiško glavno mesto se sooča z velikim pomanjkanjem pitne vode. Zaradi naraščajočega števila prebivalcev, sušnih obdobij, visokih temperatur je tamkajšnji vodni sistem močno preobremenjen. Mnogi strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko mesto v nekaj mesecih doseglo kritično točko, ko bi dejansko zmanjkalo pitne vode.

Glavno mesto Mehike Ciudad de Mexico se sooča s hudim pomanjkanjem vode. Ta problem je sicer v enem od najbolj gosto poseljenih mest na svetu – tam živi skoraj 22 milijonov ljudi – prisoten že zelo dolgo. Mesto se razprostira na dnu nekdaj ogromnega jezera na višini 2.240 metrov nad morsko gladino. Azteki so mesto zgradili na tleh, ki je bogato z glino, danes pa se mesto pogreza z zastrašujočo hitrostjo, po zadnjih raziskavah za kar 20 centimetrov na leto.

Daljša sušna obdobja, mnoga leta brez padavin, visoke temperature in vpliv podnebnih sprememb so mogočno obremenili tamkajšnji vodni sistem, ki je že zelo obremenjen zaradi visokega povpraševanja. Zaradi tega so tamkajšnje oblasti že odredile uvedbo omejitev pri črpanju vode iz rezervoarjev.

Prebivalci v zadnjih tednih poročajo, da so ostali brez redne oskrbe z vodo, saj ta priteče le za uro ali dve z zelo majhnim curkom, ki ne zadostuje osnovnim potrebam. Oblasti se sicer trudijo, da s tovornjaki dovažajo vodo v soseske, kjer so izpadi vode najpogostejši. Alejandro Gomez, prebivalec mehiškega glavnega mesta, je za CNN dejal, da morajo za tuširanje včasih uporabiti kar vodo iz straniščne školjke.

Mehika, Mexico City, voda, pomanjkanje
REUTERS/Henry Romero

“V več soseskah že več tednom primanjkuje vode, do začetka deževnega obdobja pa so še štirje meseci,” je dejal Christian Dominguez Sarmiento, strokovnjak za podnebje na Mehiški nacionalni avtonomni univerzi. Razmere so po mnenju strokovnjakov dosegle že takšno raven, da bi se lahko Mehika v nekaj mesecih približala kritični točki, ko bodo vse vodovodne pipe v glavnem mestu ostale brez vode.

Približno 60 odstotkov vode v Ciudad de Mexico prihaja iz podzemnega vodonosnika, ki pa je bil v preteklosti prekomerno izkoriščen, zaradi česar se mesto zdaj pogreza, vodonosnik pa se ne obnavlja dovolj hitro.

Vodovodni sistem Cutzamala – omrežje rezervoarjev, črpališč, kanalov in predorov – zagotavlja približno 25 odstotkov vode, ki se porabi v mehiškem glavnem mestu. Vendar je huda suša tudi tam pustila svoj davek. Trenutna zmogljivost tega vodovodnega sistema je na 39 odstotkih, kar je najnižje v zgodovini.

Državna komisija za vodo Conagua je oktobra lani napovedala, da bo za osem odstotkov zmanjšala količino vode iz sistema Cutzamala, da bi lahko prebivalstvu zagotovila oskrbo s pitno vodo zaradi hude suše. A le nekaj tednov pozneje so še bolj zaostrili omejitve in količino vode iz sistema zmanjšali za skoraj 25 odstotkov.

Mehika, Mexico City, voda, pomanjkanje
Foto: PROFIMEDIA

“Sprejeti bo treba ukrepe, da bo mogoče vodo, ki jo ima Cutzamala, sčasoma razdeliti in zagotoviti, da je ne bo zmanjkalo,” je takrat v izjavi dejal Germán Arturo Martínez Santoyo, generalni direktor Conagua.

Visoke temperature in huda suša sta povzročila, da voda iz Cutzamale hitreje izhlapeva.

Nekateri strokovnjaki tudi ocenjujejo, da mesto zaradi podnebnih sprememb in rastočega števila prebivalcev s centraliziranim vodovodnim sistemom že nekaj časa ne dohaja potreb po pitni vodi.

Po nekaterih ocenah, če letošnje padavine ne bodo dovolj obilne, bi lahko vodovodni sistem Cutzamala dosegel kritično raven že 26. julija in prebivalcev več ne bo mogel zagotoviti vode.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je 14. februarja prebivalcem v nagovoru dejal, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se najbolj črn scenarij ne bo zgodil.

Mehika, Mexico City, voda, pomanjkanje
REUTERS/Henry Romero

A kot opozarja Fabiola Sosa-Rodríguez, vodja oddelka za gospodarsko rast in okolje na Metropolitanski avtonomni univerzi v Ciudad de Mexicu, bi se lahko kriza s pomanjkanjem vode v mehiškem glavnem mestu še poglobila. “Če bo Mehika še naprej uporabljala vodo na enak način, ji lahko vode zmanjka še pred začetkom deževnega obdobja,” je dejala za CNN.

Po njenih besedah bi lahko rešitev predstavljalo boljše čiščenje odpadnih voda, morali pa bi razviti tudi sistem za zbiranje deževnice. Na tak način bi za 30 odstotkov zmanjšali odvisnost od vodovodnega omrežja za zagotavljanje pitne vode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!