Priljubljeni hrvaški voditelj se bori z depresijo: Oddajo sem moral odpovedati

Svet 09. Sep 202314:48 4 komentarji
Aleksandar Stanković
Posnetek zaslona/Skip or Beep/bravo!/YOUTUBE

Priljubljeni hrvaški voditelj Aleksandar Stanković, ki je širši, tudi slovenski javnosti najbolj znan po oddaji Nedeljom u dva, je v knjigi Depra, ki bo izšla 20. septembra, iskreno opisal osebno bitko z depresijo. Za njegov dolgoletni boj so vedeli le najožji prijatelji in družina, zdaj pa se je odločil o njem spregovoriti tudi javno.

Znani televizijski voditelj in novinar Aleksandar Stanković bo 20. septembra izdal knjigo z naslovom Depra, v kateri prvič javno spregovori o dolgoletnem boju z depresijo. “Za izdajo knjige sem se odločil, da bi pomagal drugim ljudem, ki imajo težave z depresijo, in da bi jih vsaj delno rešil stigme norcev, izobčenih iz družbe,” je ob napovedanem izidu knjige dejal voditelj, najbolj znan po oddaji Nedeljom u dva na prvem programu hrvaške nacionalne radiotelevizije.

V uvodu knjige Stanković zapiše: “Depresija je, ko tri mesece čakaš, da ti bo 15 minut bolje. Depresija je razmišljanje o tem, kako bi bil svet brez tebe boljši in kako bi bil ti srečnejši brez sveta.” V knjigi je med drugim opisal panične napade in najtežje duševne stiske, poklicne izzive ter toksični vpliv depresije na vse vidike njegovega življenja.

“Bilo mi je tako slabo, da sem se odločil odpovedati oddajo. To sem povedal tudi producentki. Res ne morem. Vzel sem antidepresive in zdravila proti tesnobi, vendar ne pomagajo. Tresejo se mi noge, usta so suha in popolnoma sem dezorientiran. Lahko se zgodi, da med oddajo pozabim ime gosta ali mu ne zastavim vprašanja. Težko sestavljam povedi. Nekaterih besed se ne morem spomniti,” po poročanju Telegrama Stanković piše v knjigi, kjer podrobno opisuje boj s hudo in pogosto stigmatizirano boleznijo, zaradi katere je 14 let jemal antidepresive.

Kljub zavedanju, da bo s svojo ‘skrivnostjo’ pritegnil veliko pozornosti, se je odločil izdati knjigo. Celo žena ga je vprašala, ali mora res pisati o svoji depresiji. “Da. Res je mučno vsem razlagati, da imam psihične težave, ampak to ne pomeni, da bi moral v norišnico, nimam blodenj, nimam prividov. Žena je verjetno želela družino obvarovati pred zlobnimi komentarji, v katerih bom poleg vseh dozdajšnjih dobil še vzdevek ‘norec’. Javno delo, ki ga opravljam, iz frustriranih anonimnežev na družbenih omrežjih izvabi najhujše, a za take bedake ni zdravila. Pričakujem, da bo korist od knjige večja od morebitne škode, ki jo bomo utrpeli kot družina,” je še dejal po poročanju Telegrama.

“Žal mi je, če bo knjiga koga razburila. Moje življenje je veliko več kot ta knjiga. Je lepše in pomenljivejše, vendar nisem pisal avtobiografije. Pisal sem o posebnem stanju zavesti, ki ni slika sreče,” je še povedal.

Aleksandar Stanković od leta 2000 vodi oddajo Nedeljom u dva. Znan je po trdem slogu vodenja, v preteklosti pa je že objavil knjigo z naslovom ”Sto faca i Aca (Sto obrazov in Aca),” v kateri razkriva še neznane podrobnosti o ljudeh, ki so bili gostje njegove oddaje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje