Pripadniki izraelske vojske ustrelili novinarko Al Jazeere

Svet 11. Maj 202212:55 > 17:40 0 komentarjev
Novinarka Širin Abu Akleh
REUTERS/Raneen Sawafta

Pripadniki izraelske vojske so davi ubili novinarko katarske medijske hiše Al Jazeera Širin Abu Akleh. 51-letnica je bila ubita med poročanjem s prizorišča racije izraelske vojske v palestinskem begunskem taborišču Dženin na območju zasedenega Zahodnega brega, so sporočili iz medija.

Palestinsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je bila novinarka Al Jazeere Širin Abu Akleh ustreljena v glavo. Po incidentu so jo prepeljali v bolnišnico, kjer je malo za tem umrla.

Poleg pokojne novinarke je bil v bolnišnično oskrbo sprejet še producent Al Jazeere Ali Al Samudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Fotograf AFP, ki je bil prisoten v begunskem taborišču v času streljanja, je potrdil, da je Širin Abu Akleh nosila novinarski zaščitni jopič, ko je bila ustreljena.

Pri Al Jazeeri so se ostro odzvali na ravnanje izraelskih sil, ki so jih obtožili kršenja mednarodnih zakonov in norm. V izjavi za javnost so še pozvali mednarodno skupnost, naj zahteva odgovornost izraelskih okupacijskih sil za njihovo “namerno ciljanje in ubijanje” novinarjev.

Izraelska vojska je prek uradnega profila na Twitterju potrdila, da je na omenjenem območju izvedla akcijo, pri kateri je prišlo do streljanja. Pri tem so dodali, da preiskujejo, če so novinarko zadeli palestinski strelci. “Sodeč bo zbranih informacijah se zdi verjetno, da so oboroženi Palestinci, ki so v tem času streljali na slepo, krivi za nesrečno smrt novinarke,” je v odzivu na incident dejal izraelski premier Naftali Benet.

Smrt novinarke Al Jazeere Smrt novinarke Al Jazeere
REUTERS/Mohamad Torokman
Smrt novinarke Al Jazeere Smrt novinarke Al Jazeere
REUTERS/Mohamad Torokman
Smrt novinarke Al Jazeere Smrt novinarke Al Jazeere
PROFIMEDIA

Ranjeni producent Al Jazeere je v pričevanju, objavljenem na spletu, dejal, da ni bilo palestinskih borcev na mestu, kjer se je nahajala ubita novinarka. “Če bi bili tam uporniški borci, ne bi šli na to območje,” je še dodal Samudi in ob tem zatrdil, da so Izraelci streljali proti njim.

Širin Abu Akleh je bila palestinska novinarka, izkušena televizijska dopisnica, ki je zaradi svojega pogumnega poročanja o izraelsko-palestinskem konfliktu postala znana v arabskem svetu. Sodelavci so jo opisali kot “pogumno in prijazno osebo, ki je dajala glas Palestincem v zadnjih treh desetletjih”.

EU in ZDA pozivata k preiskavi uboja novinarke Al Jazeere

Evropska unija in ZDA sta danes odločno obsodili uboj novinarke Širin Abu Akleh in pozvali k temeljiti in neodvisni preiskavi. “EU odločno obsoja umor novinarke Al Jazeere na zasedenem Zahodnem bregu. Nujno je, da temeljita in neodvisna preiskava čim prej razjasni vse okoliščine teh dogodkov in da se odgovorne privede pred roko pravice,” je navedeno v izjavi, ki jo je podala Služba EU za zunanje delovanje.

V izjavi so prav tako izrekli sožalje njeni družini, prijateljem in sodelavcem ter producentu Al Jazeere Aliju Al Samudi. EU krivde ni pripisala nobeni strani, poudarila pa je, da je napadanje novinarjev med opravljanjem njihovega dela nesprejemljivo, v konfliktnih razmerah pa jim je vedno treba zagotoviti varnost in zaščito.

Tudi ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas-Greenfield je dejala, da bo treba umor novinarke temeljito preiskati. “Spodbujamo obe strani, da sodelujeta v tej preiskavi, da bi lahko ugotovili, zakaj je do tega prišlo,” je še dodala in pri tem poudarila, da je ena izmed prednostnih nalog Washingtona zaščita ameriških državljanov in novinarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!