Prisegli novi nizozemski poslanci, a sestava vlade ostaja pod vprašanjem

Svet 06. Dec 202320:06 0 komentarjev
Geert Wilders
Foto: REUTERS

V Haagu so prisegli novi poslanci spodnjega doma tamkajšnjega parlamenta. S 37 sedeži je najštevilčnejša poslanska skupina skrajno desne Stranke za svobodo (PVV) Geerta Wildersa, ki je na volitvah zmagala. Sestava nove vlade medtem zaradi Wildersovih radikalnih stališč ostaja pod vprašajem.

Slaba dva tedna po splošnih volitvah na Nizozemskem so danes v Haagu prisegli novi poslanci. S 37 sedeži je PVV več kot podvojila število svojih poslancev v 150-članskem spodnjem domu parlamenta. Drugo največjo poslansko skupino s 25 sedeži tvorijo člani koalicije zelenih in laburistov pod vodstvom Fransa Timmermansa, ki je na volitvah zasedla drugo mesto.

Sestava nove vladne koalicije medtem ostaja pod vprašajem. Geert Wilders si želi vanjo pritegniti desnosredinsko Ljudsko stranko za svobodo in demokracijo (VVD) odhajajočega premierja Marka Rutteja s 24 sedeži, novoustanovljeno stranko Nova družbena pogodba (NSC) z 20 sedeži in uporniško Gibanje kmetov in državljanov (BBB) s sedmimi.

BBB je izrazila pripravljenost za vstop v koalicijo, medtem ko sta VVD in NSC do tega zadržani, zlasti zaradi Wildersovih protiislamskih stališč. VVD je sporočila, da bo vlado pod vodstvom PVV podpirala le od zunaj, v NSC pa so prepričani, da so nekatera stališča in zahteve PVV – denimo prepoved Korana in mošej – protiustavne.

“Ustava ni nekaj, o čemer se pogajaš. Ne morete je malo odvzeti,” je v luči skrajnih stališč PVV dejal vodja NSC Pieter Omtzigt. Wilders se sicer načeloma zavzema tudi za ustavitev dobav orožja Ukrajini in izvedbo referenduma za izstop Nizozemske iz EU. V močno razdrobljenem političnem sistemu na Nizozemskem, kjer nobena stranka nima zadostne podpore za samostojno vladanje, volitvam sicer že običajno sledijo meseci pogajanj pred sestavo vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!