Priština privolila v manjše število policistov na večinsko srbskem severu države

Svet 12. Jul 202313:25 0 komentarjev
Kosovo
Fatos Bytyci/REUTERS

Na ponedeljkovih pogovorih s posebnim odposlancem EU Miroslavom Lajčakom je Priština pristala, da zmanjša število policistov v in okoli občinskih zgradb na večinsko srbskem severu države, je v torek sporočila kosovska vlade. Podprla je tudi ponovno izvedbo lokalnih volitev v štirih večinsko srbskih občinah na severu po koncu poletja.

Kosovska vlada se je za to odločila na srečanju glavnega kosovskega pogajalca Besnika Bislimija s posebnim odposlancem Evropske unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom v Bratislavi, poroča srbska tiskovna agencija Beta. Namen srečanja je bil po navedbah vlade v Prištini ustvarjanje predpogojev za polno in brezpogojno uveljavitev v okviru dialoga pod okriljem EU doseženega sporazuma o poti k normalizaciji odnosov med državama in njegovega aneksa.

V tem kontekstu so se dogovorili za takojšnje zmanjšanje števila kosovskih policistov do 25 odstotkov. Obenem bo Priština po oceni varnostnih razmer na severu države razmislila tudi o možnosti nadaljnjega zmanjšanja števila policistov v in okoli občinskih stavb.

Kosovska vlada je še sporočila, da podpira tudi ponovno izvedbo lokalnih volitev v štirih večinsko srbskih občinah na severu države po koncu poletja. K ponovni izvedbi volitev in umiritvi razmer na območju so konec junija pozvali tudi voditelji EU. Obsodili so nedavno nasilje in izpostavili pomen nadaljevanja dialoga med Beogradom in Prištino, kot tudi izvajanje sporazuma o normalizaciji odnosov.

Kot je v torek še sporočila kosovska vlada, bo EU v naslednjih dveh tednih v Bruselj povabila glavna pogajalca Beograda in Prištine, da se dokončno dogovorita o korakih za uveljavitev sporazuma, nato pa bodo začeli njegovo izvajanje.

Evropska unija je sredi junija proti kosovskim oblastem sprejela vrsto ukrepov, ker niso storile dovolj za umiritev napetosti na severu Kosova. Po navedbah Bruslja gre za začasne ukrepe na političnem in finančnem področju.

Do vnovičnega zaostrovanja med državama je prišlo po aprilskih lokalnih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova, ki so jih kosovski Srbi bojkotirali. Ko so skušali novoizvoljeni župani albanske narodnosti prevzeti položaje in vstopiti v občinske stavbe, so izbruhnili spopadi med kosovsko policijo in protestniki iz vrst kosovskih Srbov. Do najhujšega incidenta je prišlo v Zvečanu konec maja, ko je bilo ranjenih 30 pripadnikov Natove sil Kfor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!