Po ponedeljkovem spopadu prihajajo na Kosovo 700 dodatnih vojakov Nata

Svet 30. Maj 202310:01 > 20:08 3 komentarji
Pripadniki KFOR na Kosovem
Foto: REUTERS/Valdrin Xhemaj

Na severu Kosova je bilo po ponedeljkovih spopadih, v katerih je bilo več deset poškodovanih, bolj mirno. Srbsko prebivalstvo v treh občinah, kjer so bili na nedavnih lokalnih volitvah za župane izvoljeni etnični Albanci – Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku – se je zbralo tudi v torek. Zaradi negotovih razmer je Nato na Kosovo napotil okoli 700 dodatnih vojakov, ZDA pa so po neupoštevanju pozivov k umiritvi razmer Prištini prepovedale sodelovanje na skupnih vojaških vajah.

Po ponedeljkovih spopadih v Zvečanu – občini na severu Kosova z večinsko srbskim prebivalstvom –, v katerih so bili ranjeni tako protestniki kot pripadniki Natovih sil, so se kosovski Srbi tudi v torek zbrali pred sedeži občin. Protesti so ob prisotnosti enot Kfor minili brez incidentov, pričakujemo pa jih lahko tudi v sredo.

Zveza Nato pa se je odločila, da v državo napoti dodatne enote misije Kfor. “S tem želimo zagotoviti, da ima Kfor zmogljivosti, ki jih potrebuje za vzdrževanje varnosti v skladu z našim mandatom Varnostnega sveta ZN,” je sporočil poveljnik poveljstva zavezniških združenih sil v Neaplju Stuart B. Munsch. Na Kosovo bo prišlo približno 700 dodatnih vojakov, ki se bodo pridružili 3.762 trenutnim pripadnikom misije Kfor.

Ponedeljkovi spopadi so izbruhnili potem, ko se je več sto Srbov zbralo pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku na severu Kosova. Zahtevali so umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov, etničnih Albancev. V spopadih v Zvečanu je bilo poškodovanih vsaj 52 protestnikov, ki so poiskali zdravniško pomoč.

Napetosti na Kosovu
REUTERS/Laura Hasani

Po zadnjih podatkih poveljstva Natove misije Kfor je ranjenih tudi 30 njihovih pripadnikov. Gre za vojake iz italijanskega in madžarskega kontingenta, ki so utrpeli predvsem opekline in zlome. Trije madžarski vojaki in en protestnik pa imajo tudi strelne rane, vendar njihova življenja niso ogrožena.

Prištini kazen za neupoštevanje pozivov iz Washingtona

Kosovske varnostne sile ne bodo smele sodelovati v mednarodni vojaški vaji Defender Europe 2023, je po poročanju N1 Beograd najavil ameriški veleposlanik na Kosovu Jeffrey Hovenier. Kot je dejal, je to prva posledica za kosovsko vlado, ki ni poslušala pozivov iz Washingtona, da umiri razmere na severu države. ZDA naj bi po veleposlanikovih besedah razmišljale tudi o drugih ukrepih.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v izrednem nagovoru v ponedeljek zvečer opozoril, da je bilo v spopadih na severu Kosova ranjenih najmanj 52 Srbov, od tega trije huje. Kot je dejal, Srbov ne moti prisotnost misije Kfor, temveč “prisotnost kosovske specialne policije (Rosu) in lažnih županov“.

Vojake Natove misije je obtožil, da kljub zagotovilom niso storili dovolj, da bi zaščitili Srbe in preprečili po njegovem mnenju nezakonit prevzem občin na severu Kosova. Ob tem se je zavzel, da bo Srbija storila vse za ohranitev miru. “Srbi morajo vedeti, da imajo odgovorno vodstvo in da bomo dali vse od sebe, da ohranimo mir. Ne bomo dovolili preganjanja ali ubijanja naših ljudi na Kosovu,” je dodal.

Prav tako je Srbe na severu Kosova pozval, naj se ne spuščajo v konflikte z Natom, češ da si tega najbolj želi kosovski premier Albin Kurti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Napetosti na Kosovu
REUTERS/Valdrin Xhemaj

Kurti se je sicer sinoči sestal z veleposlaniki držav kvinte – ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije in Nemčije – ter EU in sporočil, da je zaskrbljen zaradi napada na kosovsko policijo, pripadnike misije Kfor in novinarje. “Delim zaskrbljenost zaradi nasilja in obsojam napade. Ultranacionalistični srbski grafiti na Natovih vozilih so temen opomin na Kosovu. Zavzemamo se za mir in varnost,” je še zapisal na Twitterju.

Z veleposlaniki držav kvinte in EU se je sestal tudi Vučić, ki je, po poročanju portala KoSSev, izrazil zaskrbljenost nad tem “da del mednarodne skupnosti še naprej tolerira enostranske poteze Prištine”. Od mednarodne skupnosti je srbski predsednik zahteval “oster, jasen in nedvoumen odziv na politiko prištinskih institucij”. Vučić se bo ločeno sestal še z veleposlanikoma Rusije in Kitajske.

Po svetu pozivi k umiritvi razmer in obsodbe nasilja

Mednarodna skupnost je obsodila nasilje v Zvečanu. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je obe strani pozval k takojšnji deeskalaciji razmer. “Nasilje zoper misijo Kfor, novinarje, civiliste in policijo je popolnoma nesprejemljivo. Pričakujemo, da bosta strani ravnali odgovorno in v okviru dialoga nemudoma poiskali politično rešitev,” je zapisal na Twitterju. Kosovsko policijo je pozval, naj konča operacijo v okolici občinskih stavb na severu Kosova, protestnike pa, naj se umaknejo.

Da so takšni napadi nesprejemljivi in se morajo končati, meni tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Nasilje nad Natovimi pripadniki je obsodila tudi Slovenija. “Pozivamo k takojšnji ustavitvi nasilja in deeskalaciji razmer ter k dialogu in iskanju politične rešitve,” je na Twitterju zapisalo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Ruske oblasti pa so medtem Zahod pozvale, naj preneha z uporabo zavajajoče propagande glede dogajanja na severu Kosova. “Zahod pozivamo, naj končno preneha kriviti obupane Srbe, ki si mirno in brez orožja prizadevajo braniti svoje legitimne pravice in svoboščine,” je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Prav tako je kritiziralo misijo Kfor, češ da stopnjuje nasilje v regiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje