Proiranska milica začasno ustavila napade na ameriške vojake

Svet 31. Jan 202408:53 0 komentarjev
Ameriški vojak na Bližnjem vzhodu
Foto: PROFIMEDIA

Proiranska milica, ki naj bi stala za napadom na ameriško oporišče na Bližnjem vzhodu, v katerem so umrli trije vojaki, začasno ustavlja napade na ameriško vojsko v regijo, saj želi s tem preprečiti osramotitev iraške vlade.

Z Iranom povezana oborožena milica, ki naj bi stala za napadom na ameriško oporišče v Jordaniji, v katerem so konec tedna umrli trije vojaki, je v torek sporočila, da začasno ustavlja napade na ameriško vojsko v regiji.

Kot je v izjavi javila skupina Kataib Hezbolah, želi s tem preprečiti osramotitev iraške vlade.

“Naznanjamo začasno ustavitev vojaških in varnostnih operacij proti okupacijskim silam – da bi preprečili osramotitev iraške vlade –, a bomo svoje ljudi v Gazi še naprej branili na druge načine,” je v izjavi, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije, sporočil predstavnik skupine Abu Husein al Hamidavi.

Trojica ameriških vojakov je bila v nedeljo ubita v napadu brezpilotnega letala, ki naj bi bil po informacijah ameriške televizije CBS izdelan v Iranu. Plovilu se je uspelo izogniti zračni obrambi, ker so Američani prav takrat pričakovali vrnitev svojega brezpilotnika.

ZDA so za napad obtožile oborožene skupine, ki v Siriji in Iraku delujejo s podporo Irana. V Washingtonu naj bi že ugotavljali, če za njim dejansko stoji skupina Kataib Hezbolah, ki je prevzela odgovornost, so pa v Pentagonu v torek dejali, da napad nosi sledi te skupine, in napovedali posledice.

Povračilne ukrepe je nemudoma po napadu napovedal tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je v torek nato dodal, da se je že odločil glede odgovora. Zagotovil je sicer, da si ne želi širše vojne na Bližnjem vzhodu.

Nedeljski napad je bil prvi, ki je terjal smrtne žrtve med ameriškimi vojaki v regiji, odkar so se na območju po napadu gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra močno razplamtele napetosti. Ameriške in koalicijske sile so sicer bile že velikokrat tarča napadov – od sredine oktobra so jih naštele 165.

Za večino je odgovornost prevzelo zavezništvo več proiranskih oboroženih skupin Islamski upor v Iraku, ki trdi, da brani Palestince in poziva k umiku približno 2.500 ameriških vojakov, ki v Iraku delujejo v okviru mednarodne koalicije proti džihadističnim skupinam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!