Bankrotirani kriptokralj obtožen osmih kaznivih dejanj

Svet 14. Dec 202209:58 1 komentar
Sam Bankman-Fried
Dante Carrer/Reuters

Glavnega izvršnega direktorja in ustanovitelja bankrotirane platforme za trgovanje s kriptovalutami FTX Sama Bankmana Frieda ameriški zvezni tožilci obtožujejo osmih kaznivih dejanj. Grozi mu več deset let zapora.

Glavnega izvršnega direktorja in ustanovitelja bankrotirane platforme za trgovanje s kriptovalutami FTX Sama Bankmana Frieda, ki je bil v torek aretiran na Bahamih, ameriški zvezni tožilci v New Yorku obtožujejo osmih kaznivih dejanj, za kar mu grozi več deset let zapora.

Trenutno v bahamskem zaporu

Bankman Fried ostaja v bahamskem zaporu, ZDA pa nameravajo vložiti zahtevo za njegovo izročitev. FTX je v ZDA razglasila bankrot v prvi polovici novembra, in sicer po odstopu konkurenčne platforme Binance od njenega prevzema.

Bankman Fried je tedaj odstopil s položaja, še pred tem pa je dejal, da se podjetje spopada z izpadom osem milijard dolarjev in da bi potrebovalo štiri milijarde, da bi ostalo plačilno sposobno.

Tudi mediji so tedaj poročali, da naj bi FTX neustrezno ravnal s sredstvi strank. Pod drobnogled so ga zato v ZDA vzeli tamkajšnja komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC), ministrstvo za pravosodje in zvezna komisija za trgovino (FTC).

Glavni zvezni tožilec južnega območja zvezne države New York, ki zajema Manhattan, Damian Williams je dejanja 30-letnega Bankmana Frieda označil za eno največjih prevar v ameriški zgodovini. Med drugim je obtožen finančnih prevar, zarote za izvedbo finančne prevare in pranja denarja. Tožilstvo mu očita, da se je vse od leta 2019, ko je ustanovil podjetje, osebno okoriščal na račun strank in vlagateljev.

Sam Bankman-Fried je bil aretiran na Bahamih Sam Bankman-Fried je bil aretiran na Bahamih
Dante Carrer/Reuters
Sam Bankman-Fried Sam Bankman-Fried
Dante Carrer/Reuters

Živel na veliki nogi

Z denarjem je potem živel na veliki nogi, višek pa je namenjal politikom obeh strank v Washingtonu. Kazenska ovadba prihaja po tistem, ko je SEC sprožil civilno tožbo zaradi prevare strank in vlagateljev, saj si je Bankman Fried z njihovim denarjem izplačeval posojila. V civilni tožbi je od direktorjev FTX omenjen le on.

V torek bi moral priti na kongresno zaslišanje, kjer je potem nastopil novi glavni izvršni direktor FTX John Ray III, ki je na položaju, da firmo pelje skozi stečajni postopek. Ray III je vse zvalil na Bankmana Frieda. Dejal je, da pri FTX ni bilo skoraj nobenega notranjega nadzora in le nekaj pravil postopanja. Polom naj bi bila posledica let in mesecev slabih odločitev.

Hitro od bogastva do propada

Bankman Fried je bil med najbogatejšimi Zemljani, s premoženjem, ocenjenim na 26,5 milijarde dolarjev. Vse skupaj je nato propadlo, kot je to v navadi pri tovrstnih piramidnih shemah. Ko so vlagatelji zaznali, da je nekaj narobe, so zahtevali naložbe nazaj, denarja ni bilo, in sledil je propad.

SEC trdi, da je od maja 2019 Bankman Fried od vlagateljev zbral 1,8 milijarde dolarjev, ki jih je potem usmeril v posebno podjetje Alameda Research, namenjeno tveganim naložbam v hedge sklade kriptovalut. Strankam seveda ni razkril, da je tvegal z njihovim denarjem. Je pa po bankrotu vztrajal, da ni goljufal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.