Protesti v Srbiji: protestniki blokirali ceste, nasilje med različnimi skupinami

Svet 27. Nov 202120:49 > 20:52 0 komentarjev
protesti, srbija
N1

V več srbskih mestih so se zbrali ekološki aktivisti, ki so zaradi nasprotovanja načrtovani gradnji rudnika litija blokirali glavne prometne ceste, med drugim tudi avtocesto Beograd-Niš. Protestirali so proti spremembam zakonov o razlastitvi ter o referendumu in ljudski iniciativi, ki bodo po njihovem mnenju olajšali investicijo Ria Tinta v rudnik litija na zahodu Srbije.

Protestniki so na poziv več okoljskih organizacij zgodaj popoldne po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug v Beogradu blokirali avtocesto pri Sava Centru, a se nato pred policijo umaknili in promet je bil sproščen. V Novem Sadu so blokirali most Duga, ceste so blokirali med drugim tudi v Čačku, Šabcu in Kragujevcu.

Prišlo je do več incidentov, policija v Beogradu ni uporabila sile, v Novem Sadu je več protestnikov priprla. V Šabcu je po poročanju Tanjuga prišlo do spopada med dvema skupinama – med protestniki in med tistimi, ki so bili z avtobusi namenjeni na kongres Srbske napredne stranke v Beograd. Aktivist Aleksandar Jovanović Ćuta iz gibanja Ekološka vstaja je današnjo zaporo ocenil kot “absolutno zmago vseh občanov”, je poročal N1 Srbija.

Ceste po Srbiji je drugače blokiralo več tisoč ljudi.

Če bo zakon sprejet, sledijo še daljše blokade

Protestniki so prepričani, da sta zakona namenjena olajšanju investicije avstralsko-britanskega rudarskega velikana Rio Tinto v rudnik litija v kraju Loznica na zahodu Srbije, ta pa bi, tako protestniki, predstavljal ekološko katastrofo.

Srbska vlada in srbski predsednik Aleksandar Vučić trdita, da spremembe zakonov niso povezane z načrtovano investicijo Ria Tinta, ampak z infrastrukturnimi projekti, predvsem gradnjo cest. Predsednica srbske vlade Ana Brnabić je po poročanju Tanjuga blokado prometnic označila za “destrukcijo in fašizem”. Poudarila je, da organizatorji protestov zasledujejo le politiko “popolnega uničenja vsega, kar je vredno, in vsega, kar delamo v Srbiji, da bi bilo vsem boljše”.

V primeru, da bo predsednik Vučić spremembe zakonov podpisal, protestniki napovedujejo nove, še bistveno daljše blokade, čeprav se organizatorji zavedajo, da jim zaradi zapiranja cest, tudi mednarodnega koridorja 10, grozijo ovadbe.

protesti srbija
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!