Protestniki kljub dežju že četrtič zavzeli ulice Beograda: “Srbija, zbudi se!”

Svet 27. Maj 202320:16 > 21:49 0 komentarjev

V Beogradu je v soboto potekal že četrti shod proti nasilju, h kateremu so tako kot k predhodnim v luči smrtonosnih napadov v začetku meseca pozvale nevladne organizacije in opozicija. Zbrani so krenili izpred poslopja srbskega parlamenta, shod pa se je zaključil pri stavbi srbske nacionalne radiotelevizije, ki so jo protestniki obkolili.

Potem ko je včeraj pod geslom “Srbija upanja” pred srbskim parlamentom potekal shod podpornikov srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki je z velikim shodom želel pokazati, da ima še vedno podporo svojega naroda, so danes ulice Beograda zavzeli protestniki, ki pozivajo h koncu nasilja v Srbiji in tudi koncu Vučićeve vlade.

Gre že za četrti tovrstni protest po strelskih napadih, ki sta v začetku meseca pretresla tako srbsko kot svetovno javnost.

Pred parlamentom se je kljub dežju zbralo na tisoče protestnikov, ki so nato krenili proti stavbi srbske nacionalne radiotelevizije in jo obkrožili. To so organizatorji napovedali že pred shodom, zato so okna na stavbi RTS tokrat imela rešetke. Slišati je bilo glasno skandiranje, vzklike in žvižge iz piščalk. Shod se je ob stavbi srbske javne radiotelevizije tudi zaključil.

Organizatorji so udeležence pozvali, naj na zborovanje prinesejo rože kot simbol boja proti nasilju pa tudi kot simbol žalovanja, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Protestniki so znova zahtevali tudi, da se v srbskih medijih konča promocija nasilja, po njihovih besedah, si želijo tudi svobodnih medijev. “Mediji so mračni, potrebujemo sonce, ki bo pregnalo oblake. Takšnega RTS ne priznavam, želim si, da nam vrnejo RTS, kot smo ga poznali v otroštvu,” je povedala ena od protestnic.

Organizatorji med drugim znova zahtevajo menjavo članov sveta za regulacijo elektronskih medijev (REM), odvzem nacionalnih frekvenc televizijama TV Pink in TV Hepi zaradi promocije nasilja, pa tudi menjavo notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina. Prav tako se vrstijo pozivi Vučiću, naj odstopi.

Protestniki so s seboj prinesli transparente, na katerih piše: “Denar šolam in ne policiji!, “Srbija, zbudi se!”, “Ukradli ste nam preteklost in sedanjost, prihodnosti – naših otrok – vam ne damo!”

Vučić, ki se je danes poslovil z vrha SNS, je bil že v preteklosti kritičen do protestov proti nasilju, češ da opozicija izkorišča tragedijo sebi v prid.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.