Srbija žaluje: v šolah brez pouka, zastave na pol droga

Svet 05. Maj 202307:17 > 20:44 0 komentarjev
Srbija, streljanje na osnovni šoli
Antonio Bronić/REUTERS

V Srbiji se je začelo tridnevno žalovanje za žrtvami strelskega napada na eni od šol v središču Beograda. 13-letni strelec je v sredo tam z očetovo pištolo ubil osem učencev in varnostnika. Še šest učencev in učiteljica so ranjeni. Začetek žalovanja pa spremlja nov strelski pohod, v katerem je umrlo osem ljudi, več kot deset je ranjenih.

V več šolah po Srbiji danes ni bilo pouka, s stavko pa so želeli sindikati opozoriti na razmere v šolstvu. Učitelji so bili navzoči v šolah in drugih izobraževalnih ustanovah, niso pa izvajali pouka. Dušan Kokot iz Neodvisnega sindikata je dejal, da mora javnost razumeti alarmantnost razmer in da omenjeni napad ni edini primer nasilja v šolah ter da ne morejo poučevati, medtem ko preštevajo žrtve. Stavko svojega sindikata je napovedal do odstopa ministra za izobraževanje Branka Ružića zaradi njegove nedejavnosti. Stavki se je pridružila tudi Zveza sindikatov izobraževanja. Odstop ministra zahteva tudi opozicija.

Napadalec je od srede v psihiatrični ustanovi na opazovanju, njegovemu očetu pa je tožilec v sredo odredil 48-urno pridržanje zaradi hujše kršitve splošne varnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen od dveh do 12 let. V Beogradu se je medtem danes že začelo zaslišanje očeta. 13-letnik po veljavni zakonodaji zaradi starosti ni kazensko odgovoren.

V času tridnevnega žalovanja zastave na javnih ustanovah v Srbiji visijo na pol droga, v številnih organizacijah in institucijah so se žrtev spomnili z minuto molka, časniki pa so izšli s črnimi naslovnicami. Zabavne prireditve v času žalovanja so po srbski zakonodaji prepovedane, kulturne ustanove in mediji pa morajo svoj program prilagoditi žalovanju in spominu na žrtve. Dan žalovanja so zaradi napada v Beogradu za danes razglasili tudi v Republiki Srbski.

Na veleposlaništvu Srbije v Ljubljani mogoč vpis v žalno knjigo

Srbsko veleposlaništvo v Ljubljani je po strelskem napadu na osnovni šoli odprlo žalno knjigo. Vpis v žalno knjigo bo možen v prostorih veleposlaništva v soboto med 10. in 14. uro ter v ponedeljek med 10. in 12. uro. Pred veleposlaništvom so v spomin žrtvam tudi prižgali sveče in položili vence.

Žalovanje po tragedijah v Srbiji
N1

Po sredinem napadu v osnovni je srbska vlada sprejela več ukrepov. Predlagala je dveletni moratorij na izdajo dovoljenj za kratko strelno orožje. V treh mesecih morajo opraviti revizijo izdanih dovoljenj, v šestih pa nadzor nad tem, kje lastniki hranijo orožje. Odredila je tudi pripravo predpisov za strelišča.

Začetek žalovanja pa v Srbiji spremlja nov strelski pohod. 21-letni napadalec je v streljanju v treh vaseh ubil osem oseb, 14 jih je ranil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!