Protestniki v 53 ruskih mestih nasprotovali napadu na Ukrajino

Svet 24. Feb 202222:41 0 komentarjev
Protesti Rusija
PROFIMEDIA

Ruske oblasti so pridržale več kot 1.600 protestnikov, ki so v 53 ruskih mestih izražali nestrinjanje nad Putinovo odločitvijo, da napade Ukrajino. Po napadu so ruske oblasti nasprotnike invazije opozorile, naj se ne zbirajo na protivojnih protestih. Preiskovalni odbor, vladni organ, ki preiskuje večja kazniva dejanja, je ruske državljane posvaril pred pravnimi posledicami udeležbe na nedovoljenih protestih, ki so povezani z "napetimi zunanjepolitičnimi razmerami".

Okoli dva tisoč protestnikov se je zbralo na Puškinovem trgu v središču Moskve, še okoli tisoč pa v Sankt Peterburgu. Ljudje naj bi se na ulicah zbrali po pozivu aktivistov, ki se ne strinjajo z rusko invazijo na Ukrajino. Protestniki so vzklikali slogan ‘Vojna. Ne.’ Ena izmed udeleženk protesta je dejala, da je v popolnem šoku in da v Ukrajini živijo njeni sorodniki. “Zdi se mi, da so oblasti popolnoma ponorele,” pa je menila druga protestnica in dodala, da so bili ljudje zavedeni s propagando, poroča ndtv.

Ruski preiskovalni odbor se je po lastnih navedbah odzval na pozive k protestom proti odločitvi ruskega predsednika Vladimirja Putina za napad na Ukrajino na družbenih omrežjih. “Zavedati se je treba negativnih pravnih posledic teh dejanj v obliki kazenskega pregona in kazenske odgovornosti,” je odbor zapisal v sporočilu. Rusko notranje ministrstvo je po drugi strani sporočilo, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe za zagotovitev javnega reda. V Rusiji veljajo strogi zakoni o protestih, tako da se demonstracije pogosto končajo z množičnimi aretacijami.

Ruske oblasti so pridržale več kot 1.600 protestnikov v 53 ruskih mestih, poroča Reuters. Aktivisti za državljanske pravice so pred tem poročali, da je bilo med protesti pridržanih več kot 700 ljudi. Portal za državljanske pravice Owd-Info je po drugi strani naštel več kot 735 aretacij v več kot 40 ruskih mestih. Samo v Moskvi naj bi bilo pridržanih več kot 330 ljudi, so še navedli.

Zaprti ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je danes izrazil nasprotovanje ruskemu napadu. “Sem proti tej vojni,” je dejal v videoposnetku, ki ga je objavila neodvisna ruska tiskovna agencija Dožd. Dodal je, da je bila vojna sprožena, da bi Rusija svojim državljanom prikrila krajo in preusmerila njihovo pozornost od težav v državi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!