Protestom po Evropi so se pridružili tudi švicarski kmetje

Svet 04. Feb 202417:45 3 komentarji
Protest kmetov v Ženevi
Protest kmetov v Ženevi (Foto: PROFIMEDIA)

Švicarski kmetje so se v soboto s traktorji odpeljali v Ženevo, kjer so protestirali proti naraščajočim stroškom in nizkim cenam njihovih pridelkov.

Protest je vključeval okoli 30 traktorjev, parkiranih na trgu v središču drugega največjega švicarskega mesta, poroča Reuters. Njihova vozila so bila okrašena z napisi, kot je “Naš konec bo vaša lakota”.

“Skrbi me, da v Švici ne bo več kmetijstva,” je dejal Lionel Dugerdil, vinar in kmet iz Satignyja.

V regiji Basel se je protesta s traktorji udeležilo okrog 40 kmetov.

Protest kmetov v Ženevi
Protest kmetov v Ženevi (Foto: PROFIMEDIA)

Nizke cene pridelkov

V več evropskih državah so izbruhnili protesti kmetov zaradi nizkih cen pridelkov, naraščajočih stroškov, poceni uvoza in omejitev, ki jih Evropska unija uvaja v okviru boja proti podnebnim spremembam.

“Naše težave so predvsem gospodarske,” je za Reuters dejal Rudi Berli, predsednik ženevske kmečke zveze Uniterre.

Dodal je še, da dva glavna švicarska distributerja diktirata cene kmetom, ki so zahtevali več preglednosti na trgu. Protestniki po njegovih besedah od parlamenta zahtevajo ukrepe, ki bi kmetom omogočili bolj pošteno pogajanje s kupci kmetijskih pridelkov.

Protest kmetov v Ženevi
Protest kmetov v Ženevi (Foto: PROFIMEDIA)

Vseevropski protesti

Večji protesti so v zadnjem času potekali drugod po Evropi, med drugim v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji, Romuniji, Poljski, Grčiji, Portugalski in Nizozemski. V več nemških in francoskih mestih, vključno z Berlinom, Frankfurtom, Parizom, Lyonom in Toulousom so kmetje s traktorji zaprli mestne vpadnice.

Ta teden so prišli v Bruselj, v času političnega vrha o Ukrajini. Pred stavbo parlamenta so metali jajca, trobili in netili požare, poroča CNN. Ena izmed kritik, zlasti s strani kmetov v vzhodni Evropi, je bila tudi evropska politika pomoči Ukrajini, zaradi katere je na evropske trge prišlo veliko poceni ukrajinske pšenice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje