Kmetje blokirali Bruselj in v Evropski parlament metali jajca in kamenje (VIDEO)

Svet 01. Feb 202412:02 > 15:46 12 komentarjev

Kmetje, ki so se zbrali na protestu v Bruslju, so v stavbo Evropskega parlamenta metali jajca in kamenje, netili požare v bližini stavbe in celo prižgali ognjemet. S tem želijo pritisniti na voditelje EU, naj jim bolj pomagajo pri davkih in naraščajočih stroških.

Glavne prometnice v Bruslju, središču EU, je po oceni policije zaprlo približno 1.300 traktorjev. Protestov so se udeležili tudi kmetje iz Italije, Španije in drugih evropskih držav.

Kmetje so skušali podreti ograje, postavljene pred Evropskim parlamentom, vendar jih je policija odgnala z vodnim topom. Prav tako so uporabili solzivec, še poroča Reuters. Varnostno osebje v bojni opremi že od jutra stoji za ovirami, ki so postavljene pred sedežem Evropskega sveta, kjer so razpravljali o nadaljnji finančni pomoči Ukrajini.

Lokalni uradnik je povedal, da so poškodovali tudi kip na trgu, kjer so se s traktorji zbrali v bližini Parlamenta.

Voditelji vseh 27 članic EU podpirajo 50 milijard evrov makrofinančne pomoči za Ukrajino, je po današnjih pogovorih povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Na enem od traktorjev je po poročanju Reutersa videti transparent z napisom “Če imate radi zemljo, podprite tiste, ki z njo gospodarijo”. Na drugem je pisalo “Ni kmetov, ni hrane”. “Če vidite, koliko ljudi je danes tukaj, in če vidite, da je tako po vsej Evropi, morate imeti upanje. Upanje, da ti ljudje vidijo, da je kmetovanje potrebno. Saj veste, gre za hrano,” je dejal Kevin Bertens, kmet iz okolice Bruslja.

Kmetje pravijo, da so premalo plačani, da jih dušijo davki in “zeleni” predpisi ter da se soočajo z nelojalno konkurenco iz tujine.

Protesti kmetov v Bruslju Protesti kmetov v Bruslju
Foto: REUTERS/Yves Herman
Protesti kmetov v Bruslju Protesti kmetov v Bruslju
Foto: REUTERS/Yves Herman
Protesti kmetov v Bruslju Protesti kmetov v Bruslju
Foto: REUTERS/Yves Herman
Protesti kmetov v Bruslju Protesti kmetov v Bruslju
Foto: REUTERS/Yves Herman
Protesti kmetov v Bruslju Protesti kmetov v Bruslju
Foto: REUTERS/Yves Herman
Protesti kmetov v Bruslju Protesti kmetov v Bruslju
Foto: REUTERS/Yves Herman

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je kmetom, ki so se zbrali, sporočila: “Vidimo vas in slišimo vas.” Madžarski premier Viktor Orban pa je zapisal, da je treba poiskati nove voditelje, ki bodo resnično zastopali interese ljudi. “Evropska komisija bi morala zastopati interese evropskih kmetov proti interesom Ukrajine in ne obratno,” je dejal njegov uradni govorec.

Tudi belgijski premier Alexander De Croo je ob prihodu na vrh EU dejal, da je treba razpravljati o pritožbah kmetov. “Ponujajo visokokakovostne proizvode, mi pa moramo poskrbeti, da bodo za visokokakovostne proizvode, ki jih ponujajo, lahko dobili pravo ceno,” je dejal.

Medtem je irski premier Leo Varadkar ponovil nasprotovanje francoskega predsednika Emmanuela Macrona podpisu trgovinskega sporazuma s skupino južnoameriških držav Mercosur v sedanji obliki, kar je še ena ključna zahteva kmetov.

Slovenski premier Robert Golob je medtem podprl poziv francoskega predsednika Macrona in belgijskega premierja De Crooja – ki sta tako kot Golob del evropske družine liberalcev – da danes na vrhu razpravljajo tudi o preskrbi s hrano. Pred današnjim zasedanjem so poziv, naj v Bruslju predstavi njihove zahteve, na premierja Goloba naslovile tudi slovenske kmetijske organizacije. Premier je ob prihodu na vrh dejal, da je prisluhnil pozivu, nato pa dejal, da si Slovenija prizadeva za uravnoteženje okoljskih zahtev z realnim stanjem v kmetijstvu.

Kmečki protesti po vsej Evropi potekajo pred junijskimi evropskimi volitvami, na katerih naj bi se okrepila skrajna desnica, ki ji kmetje predstavljajo vedno večje volilno telo. “Veste, kaj se dogaja: bližajo se evropske volitve in politiki so zelo živčni, prav tako Evropska komisija. In mislim, da je to najboljši trenutek, da gredo vsi evropski kmetje skupaj na ulico,” je dejal Jose Maria Castilla, kmet, ki zastopa španski sindikat kmetov Asaja.

Francoski kmetje nadaljujejo z blokadami prometa

V Franciji, kjer kmetje protestirajo že več tednov, je vlada opustila načrte za postopno zmanjšanje subvencij za kmetijsko dizelsko gorivo in obljubila več pomoči. Vendar kmetje pravijo, da to ni dovolj. “Pri aktivnostih še vedno vztrajamo, saj napovedani ukrepi ne ustrezajo našim pričakovanjem,” je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP povedal vodja sindikata kmetov v departmaju Pyreness-Orientales na jugozahodu države.

Kmečki protesti
Foto: REUTERS/Stephanie Lecocq

Skupino 79 kmetov, ki je v sredo vdrla v živilsko veletržnico Rungis južno od Pariza, ki velja za osrednje vozlišče za distribucijo hrane za 12 milijonov prebivalcev prestolnice, so medtem izpustili iz pripora. Dostop do tržnice je danes zgodaj zjutraj še vedno nadzoroval konvoj policijskih vozil, kar je upočasnilo bližnji promet.

Okoli 200 traktorjev je blokiralo dostop do 50 supermarketov v departmaju Haute-Loire v južni Franciji, so po poročanju AFP sporočili iz lokalnega sindikata in kritizirali “neprimerno vedenje trgovcev na drobno, ki izvajajo močan pritisk na kmete z zadušljivimi maržami”.

Na zahteve kmetov se je odzval predsednik francoske vlade Gabriel Attal. Napovedal je več ukrepov, s katerimi želijo kmete zaščititi pred nepošteno konkurenco in povrniti vrednost domačim pridelkom. Poleg finančnih spodbud za živinorejce v višini 150 milijonov evrov na leto je omenil tudi uvedbo prepovedi uvoza hrane, obdelane s pesticidom tiakloprid, čigar uporaba je v Franciji že nekaj let prepovedana. Obljubil je tudi jasno definicijo laboratorijsko pridelanega mesa na ravni EU, kjer gre za tehnologijo, ki je še vedno v povojih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje