Afganistan zapustilo še zadnje letalo ameriške vojske

Svet 30. Avg 202109:14 > 31. Avg 2021 07:05 0 komentarjev
Evakuacija iz Afganistana
U.S. Marine Corps/Sgt. Isaiah Campbell/REUTERS

Letališče v Kabulu je zapustilo še zadnje letalo ameriške vojske, je sporočil Pentagon. S tem so se ZDA dokončno umaknile iz Afganistana, kjer so oblast sredi avgusta prevzeli talibani.

Letališče v afganistanski prestolnici Kabul je zapustilo še zadnje letalo ameriške vojske, je na novinarski konferenci sporočilo ameriško obrambno ministrstvo. S tem se je dan pred iztekom roka za evakuacijo končala 20-letna prisotnost ZDA v Afganistanu. “Tu sem, da bi sporočil zaključek našega umika iz Afganistana,” je sporočil ameriški general Kenneth McKenzie.

Rok za umik ameriških sil iz Afganistana, o katerem se je Washington dogovoril s talibani, se sicer izteče v torek, a so ga Američani dokončali že danes. Tako so ameriški vojaki in pripadniki vojsk drugih držav zveze Nato po 20 letih zapustili deželo pod Hindukušem, v katero so odšli po terorističnem napadu v ZDA leta 2001.

Talibani so maja ob začetku umika tujih sil sprožili več ofenziv po vsej državi. Najprej so osvojili obsežna območja na podeželju, v začetku avgusta je padla prva prestolnica katere od afganistanskih prestolnic. 15. avgusta je padlo še glavno mesto Kabul, predsednik Ašraf Gani pa je kmalu zatem zapustil državo. Talibani so tako znova prevzeli oblast v državi.

Iz Afganistana evakuirali 122 tisoč ljudi

Ob njihovem prihodu na oblast so se na kabulsko letališče začele zgrinjati množice Afganistancev, ki so želeli v strahu pred novimi oblastmi zapustiti državo. Zavezniške države na čelu z ZDA pa so začele tudi evakuacije svojih državljanov, ki so delovali v Afganistanu. Iz države so pomagale tudi svojim afganistanskim sodelavcem, s katerimi so sodelovali v zadnjih 20 letih. Doslej so iz Afganistana evakuirali okoli 122.000 ljudi. Talibani so sicer večkrat zagotovili, da bodo odhode državljanom zahodnih držav in Afganistancem z veljavnimi dokumenti dovoljevali tudi po 31. avgustu.

Kabul
Laura Hasani/REUTERS

Pred zaključkom umika letališče tarča obstreljevanja

Letališče je bilo sicer manj kot 48 ur pred predvidenim zaključkom umika ZDA iz države tarča obstreljevanja. Ameriška vojska je na letališču skrbela za potek evakuacije tujih državljanov in Afganistancev, ki bi jim lahko zaradi sodelovanja s tujimi silami v zadnjih 20 letih grozilo maščevanje talibanov.

Proti letališču izstrelili več raket

Proti letališču v Kabulu je bilo v zgodnjih jutranjih urah izstreljenih več raket, kar so po prvotnih poročilih očividcev in varnostnih virov potrdili tudi v Beli hiši. Zvok raket, ki so letele nad afganistansko prestolnico, so slišali številni. Glede na navedbe varnostnega vira iz vrst afganistanske vlade, ki so jo sredi avgusta strmoglavili talibani, naj bi rakete priletele iz vozila na severu Kabula. Mediji poročajo, da je bilo raket najmanj pet.

Slišati je bilo tudi zvok ameriške protiraketne obrambe na letališču, ki naj bi prestregla najmanj eno raketo. Iznad poslopij na severu mestu, kjer je letališče, se je dvigal dim. O dogajanju je bil po navedbah Bele hiše obveščen tudi ameriški predsednik Joe Biden. Tiskovna predstavnica Jen Psaki  je po napadu dejala, da operacije ameriške vojske na letališču nemoteno tečejo dalje.

Biden je posvaril, da so verjetni nadaljnji napadi, in ZDA so v nedeljo izvedle letalski napad na vozilo, polno eksploziva, v Kabulu. Po poročilih, da je bilo pri tem ubitih devet članov iste družine, ameriško centralno poveljstvo zdaj te navedbe preiskuje.

Tudi Pentagon je danes posvaril pred možnostjo novih napadov na letališču v Kabulu le nekaj ur pred rokom za umik tujih sil. Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva John Kirby pa je poudaril, da je grožnja še vedno zelo realna in v nekaterih primerih specifična. “Tok groženj je še vedno realen, še vedno aktiven in v veliko primerih je še vedno specifičen,” je dejal Kirby.

Varnostni svet ZN o pozivu talibanom

Varnostni svet Združenih narodov je medtem sprejel resolucijo o položaju v Afganistanu in pozval talibane k spoštovanju sprejetih obvez ter da naj omogočijo varen odhod vsem, ki želijo zapustiti državo.

Predlog resolucije so oblikovale ZDA, Velika Britanija in Francija. Sprejelo jo je 13 članic Varnostnega sveta, Rusija in Kitajska pa sta se vzdržali. VS ZN z resolucijo izraža pričakovanje, da bodo talibani dovolili “varen in urejen odhod iz Afganistana vsem Afganistancem in vsem tujim državljanom”, še poroča AFP, ki je dobila v vpogled že predlog resolucije.

Resolucija VS ZN izraža tudi pričakovanje, da bodo talibani spoštovali lastne napovedi iz 27. avgusta, da bodo Afganistanci “lahko potovali v tujino in zapustili državo, kadarkoli bodo želeli, na kateremkoli mejnem prehodu, po zraku ali kopnem”.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer minuli konec tedna napovedal, da bosta Francija in Velika Britanija predstavili predlog resolucije VS ZN, s katero bi vzpostavili varno območje v Kabulu in tako omogočili nadaljevanje humanitarnih operacij.

A končno besedilo sprejete resolucije je manj ambiciozno. Kot je ob navajanju diplomatskih virov poročala AFP, so besedilo omilili, da bi zagotovili tudi podporo Rusije in Kitajske, ki imata v VS ZN pravico veta. Ti stalni državi članici VS ZN sta se potem na glasovanju vzdržali “Ta resolucija nima operativnega značaja. Gre bolj za načela, ključna politična sporočila in opozorila,” je pojasnil neimenovani diplomat v ZN.

Uzbekistan popolnoma zaprl svojo mejo z Afganistanom

Uzbekistan je po navedbah vlade v Taškentu popolnoma zaprl mejo z Afganistanom. Zunanje ministrstvo je danes zavrnilo poročanja medijev, da naj bi bil še vedno odprt prehod na t. i. mostu prijateljstva v bližini uzbekistanskega mesta Termiz. “Zunanje ministrstvo znova sporoča, da republika Uzbekistan ne sprejema afganistanskih beguncev na svojem ozemlju,” so sporočili z ministrstva.

Dodali so, da Uzbekistan ohranja prijateljske odnose z Afganistanom in se ne želi vmešavati v notranje zadeve svoje sosede. Pred tem se je v Taškentu mudil nemški zunanji minister Heiko Maas. Uzbekistanska prestolnica je v preteklih dneh služila kot začasni center za nemške evakuacije iz Kabula. Uzbekistansko zunanje ministrstvo je danes še poudarilo, da Taškent pomaga le beguncem, ki so v državi za omejen čas in iščejo azil v drugih državah. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!