V bližini letališča v Kabulu odjeknila eksplozija

Svet 29. Avg 202116:08 > 17:27 0 komentarjev
Letališče v Kabulu: nova eksplozija
Maxar Technologies/via Reuters

V bližini kabulskega letališča, kjer na odhod iz Afganistana čaka še več tisoč ljudi, naj bi danes odjeknila eksplozija. Šlo naj bi za raketo, ki je zadela hišo. ZDA so medtem potrdile, da so izvedle nov napad z brezpilotnim letalom, ni pa znano, ali sta dogodka povezana. Tarča je bil samomorilski napadalec.

O novi eksploziji poročajo po tistem, ko je Afganistan v četrtek pretresel samomorilski napad skrajne skupine Islamska država na letališču v Kabulu. Po nekaterih podatkih je zahteval 170 smrtnih žrtev, med njimi so bili številni Afganistanci in 13 ameriških vojakov.

Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto posvaril, da ameriški vojaški poveljniki verjamejo, da je nov teroristični napad na kabulsko letališče “zelo verjeten v prihodnjih 24 do 36 urah,”. Ameriško veleposlaništvo v Kabulu je zato svoje državljane pozvalo, naj zapustijo letališče.

Po poročanju BBC še ni znano, ali je današnja eksplozija terjala smrtne žrtve.

Reuters pa je kot prvi poročal o novem napadu s strani ameriške vojske na pripadnike Islamske države. Šlo je za napad z brezpilotnim letalom, tarča pa je bil samomorilski napadalec v vozilu. Njegov namen je bil po informacijah varnostnih služb izvesti nov napad na letališču v Kabulu.

Jake Sullivan in Joe Biden
Jake Sullivan z ameriškim predsednikom (REUTERS/Jonathan Ernst)

Za CBS so povedali, da so prepričani, da so zadeli pravo osebo. Po besedah Američanov ni bilo žrtev med civilisti, medtem ko neodvisni novinar Shafi Karimi poroča, da je umrlo šest civilistov. Sekundarna eksplozija vozila je po besedah predstavnika vojske dokaz, da je bilo v avtomobilu veliko eksplozivnega materiala.

Ni jasno, ali sta napad in eksplozija v bližini letališča povezana.

Jake Sullivan, svetovalec za državno varnost, je poudaril, da ameriški predsednik Biden ne namerava začeti nove vojne v ZDA, a hkrati dodal, da bodo nadaljevali s tovrstnimi napadi, dokler ne najdejo vseh odgovornih za napad na kabulskem letališču. Odgovornost za ta napad je prevzela afganistanska veja Islamske države po imenu Isis-K.

Pariz in London za varno območje pod nadzorom ZN

Pariz in London bosta na ponedeljkovem zasedanju Francije, Združenega kraljestva, ZDA, Rusije in Kitajske predlagala osnutek resolucije, “katere cilj je določiti varno območje pod nadzorom ZN v Kabulu, ki bi omogočilo nadaljevanje humanitarnih operacij”, besede francoskega predsednika Emmanuela Macrona povzema tiskovna agencija AFP.

“To je zelo pomembno. To bi zagotovilo okvir, da bi lahko ZN ukrepali v izrednih razmerah,” je Macron dejal za francoski tednik Journal du Dimanche. To bi mednarodni skupnosti omogočilo predvsem “ohranitev pritiska na talibane”, je dodal.

Že v soboto je sicer v Iraku na srečanju z regionalnimi voditelji potrdil, da se Francija pogovarja s talibani, da bi omogočili evakuacijo ogroženih Afganistancev iz države tudi po 31. avgustu, ko se izteče rok za umik ameriških sil iz Afganistana.

Večina zavezniških držav je sicer evakuacije državljanov zahodnih držav in Afganistancev, s katerimi so sodelovali, že zaključila. Kot zadnja je to v soboto storila Velika Britanija, Francija pa jih je zaključila v petek. Evakuacije so med drugim zaključile tudi Italija, Nemčija, Švica, Španija, Nizozemska, Kanada in Avstralija.

Svoje vojake pa so s kabulskega letališča začele umikati tudi že ZDA. Umik bo potekal do torka, vzporedno z evakuacijo civilistov.

Zahodne države so od 14. avgusta iz Afganistana evakuirale 112.000 ljudi, kažejo podatki ameriške vlade. Še več kot 5000 jih na kabulskem letališču še čaka na evakuacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!