Belorusko ministrstvo sporočilo, da so sestrelili ukrajinsko raketo

Svet 29. Dec 202209:13 > 18:59 6 komentarjev
Ukrajina
Regija Žitomir, bližina ukrajinsko-beloruske meje (Viacheslav Ratynskyi/REUTERS)

Iz Minska so sporočili, da so sestrelili raketo ukrajinskega obrambnega sistema zemlja-zrak S-300. Večje število ruskih raket je to jutro medtem znova poletelo proti Ukrajini: po navedbah ukrajinskih oblasti več kot 120, kar je največ v skoraj dveh tednih.

Belorusko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da so beloruske obrambne sile sestrelile ukrajinsko raketo, navaja tiskovna agencija Reuters. Ministrstvo je za rusko tiskovno agencijo Tass potrdilo, da se je incident zgodil nedaleč od meje z Ukrajino, blizu kraja Ivanava v regiji Brest, in sicer med 10. in 11. uro dopoldan.

Pred tem je beloruska tiskovna agencija Belta poročala, da je raketa ukrajinskega obrambnega sistema zemlja-zrak S-300 danes padla na ozemlje Belorusije.

Na prizorišče so po navodilih beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka že napotili preiskovalce, navaja Belta. Beloruska tiskovna agencija je ob tem navedla dve možni razlagi. Ali je ukrajinska raketa pomotoma priletela v Belorusijo, kot se je to zgodilo nedavno na Poljskem, ali pa se ni zgodila nesreča in je raketo sestrelila beloruska protiraketna obramba. Sisteme obrambe S-300 koristi več vojsk nekdanjih držav članic Sovjetske zveze.

Zaradi incidenta je danes belorusko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo ukrajinskega veleposlanika v Minsku Igorja Kizima in mu v protestni noti izrazilo močan protest zaradi “izstrelitve protiletalske vodene rakete z ozemlja Ukrajine”. Kot so sporočili z ministrstva, so od Kijeva zahtevali takojšnjo preiskavo, saj bi tovrstni incidenti lahko imeli “katastrofalne posledice”.

Ukrajina: Namerna provokacija Rusije?

Ukrajinsko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da ne izključujejo možnosti, da gre za “namerno provokacijo Rusije”, s katero je želela v vojno z Ukrajino vplesti Belorusijo. Kijev namreč meni, da je Rusija “za svoje manevrirne rakete določila takšno pot, da bi bile prestrežene v zračnem prostoru Belorusije”.

Kijev je tudi sporočil, da je “pripravljen v Ukrajini izvesti objektivno preiskavo incidenta, ki se je zgodil nad ozemljem Belorusije” in da so pripravljeni sodelovati z mednarodnimi strokovnjaki, katerih države ne podpirajo Rusije. Od začetka vojne v Ukrajini je sicer to prvi tovrstni incident v Belorusiji.

Belorusija ni aktivno vključena v vojno v sosednji Ukrajini, je pa ruska vojska februarja belorusko ozemlje uporabila kot odskočno desko za svojo ofenzivo v Ukrajini. Oktobra je nato Belorusija napovedala oblikovanje skupnih regionalnih sil z Moskvo, medtem ko je v Belorusijo prispelo več tisoč ruskih vojakov, kar je spodbudilo zaskrbljenost, da bi lahko Minsk poslal vojake tudi v Ukrajino. Beloruski predsednik Lukašenko se je z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom srečal minuli teden. Moskva je že pred njunim srečanjem, ki je bilo prvo v Minsku po treh letih, ovrgla ugibanja, da naj bi Putin skušal prepričati Lukašenka, da se vključi v vojno v Ukrajini.

Proti ukrajinskim mestom poletelo več kot 100 raket

Po vsej Ukrajini so se danes znova oglasile sirene, ki opozarjajo pred ruskimi napadi. Po navedbah svetovalca predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajla Podoljaka je Rusija proti ukrajinskim mestom izstrelila več kot 120 raket.

Današnji napad je že deseti ruski zračni napad v Ukrajini od oktobra in velja za najhujšega v zadnjih skoraj dveh tednih.

V prestolnici Kijev je bilo po navedbah britanskega BBC slišati vsaj dve eksploziji, pri čemer pa ni bilo znano, ali ju je povzročil raketni napad ali izstrelek zračne obrambe. V Kijevu so bili poškodovani najmanj trije ljudje, vključno s 14-letnim dekletom, je, kot piše CNN, sporočil kijevski župan Vitalij Kličko. Deli sestreljenih raket so na vzhodu prestolnice zadeli dve hiši, na jugozahodu mesta pa sta bila poškodovana industrijsko podjetje in otroško igrišče, so sporočili mestni uradniki.

Eksplozije so sicer slišali tudi v Harkovu, Odesi, Lvovu in Žitomirju. Župan Lvova Andrij Sadovij je sporočil, da je večina (90 odstotkov) mesta brez elektrike, še navaja CNN. Guverner harkovske regije Oleg Sinegubov je medtem sporočil, da so štiri rakete zadele vzhodne in južne soseske Harkova.

Lokalni voditelj province Odesa, ki leži na jugu Ukrajine, Maksim Marčenko, je napad opisal kot “velik raketni napad na Ukrajino”. Rakete naj bi izstrelili tako iz morja kot iz kopnega, ruska stran pa naj bi uporabila tudi t. i. kamikaze drone, še piše BBC.

Podoljak je Moskvo obtožil, da želi “uničiti kritično infrastrukturo in množično ubijati civiliste”. Rusija sicer že več tednov ukrajinsko infrastrukturo slabi z raketnimi napadi. Včeraj so denimo ruski izstrelki zadeli del stavbe bolnišnice v mestu Herson, ki služi kot porodnišnica. V napadu žrtev ni bilo, so bili pa osebje in bolniki premaknjeni v zavetje, je prek Telegrama sporočil Kirilo Timošenko, namestnik vodje kabineta Zelenskega.

Kijev
PROFIMEDIA

Oleksij Arestovič, prav tako svetovalec ukrajinskega predsednika, je prebivalce pozval, naj si poiščejo zatočišče. Hkrati je Ukrajince opozoril, naj na družbenih omrežjih ne objavljajo fotografij eksplozij in posledic napadov, saj bi tako lahko sovražnik dobil informacije o delu ukrajinske protizračne obrambe, kar bi izdalo njen položaj. “Če boste to storili, bodo popravili cilje svojih raket,” je dodal po navedbah STA.

Vnovični obsežni napad na Ukrajino se je zgodil po tem, ko je ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov zavrnil ukrajinski predlog mirovnega načrta, piše tiskovna agencija Reuters. V Kremlju vztrajajo, da mora Ukrajina pristati na priključitev ozemelj regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson, kar pa je za Ukrajino, kot je dobro znano, nesprejemljivo.

Nad ruskim vojaškim letališčem sestreljen brezpilotni letalnik

Ruske sile so danes sestrelile brezpilotni letalnik blizu letalskega oporišča Engels več sto kilometrov od ukrajinske meje, so sporočile regionalne oblasti. Vojaško letališče v regiji Saratov je bilo ta mesec že dvakrat tarča napadov iz zraka, nazadnje so v ponedeljek padajoči ostanki ukrajinskega drona ubili tri pripadnike ruskih sil.

Ostanki brezpilotnega letalnika so danes poškodovali ograjo, avto in garažo zasebne hiše ter razbili balkonsko okno na drugi hiši, je prek Telegrama sporočil guverner regije Roman Busargin. V napadu sicer ni bilo žrtev, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje