Proti Zuckerbergu še ena tožba zaradi škandala s Cambridge Analytica

Svet 24. Maj 202208:50 0 komentarjev
Mark Zuckerberg
Erin Scott/REUTERS

Pravosodni minister ameriške prestolnice Washington Karl Racine je vložil tožbo proti ustanovitelju Facebooka Marku Zuckerbergu zaradi domnevne vloge, ki bi jo naj igral v škandalu kršenja zasebnosti uporabnikov s strani Cambridge Analytica.

Facebook se je vmes preimenoval v Meto, Mark Zuckerberg pa je še vedno na oblasti kot glavni izvršni direktor družbenega medija in po trditvah Racina osebno odgovoren za škandal.

Zuckerberg je bil glede na tožbo neposredno vpleten v oblikovanje okvirja, ki je Cambridge Analytica dovolil zbiranje zasebnih podatkov uporabnikov brez njihovega dovoljenja. Kot glavni izvršni direktor pa odgovarja za delovanje podjetja, ki ga vodi.

Britansko podjetje je s Facebooka dobilo podatke o uporabnikih pred ameriškimi volitvami leta 2016 in Racine je leta 2018 vložil tožbo proti Facebooku oziroma Meti. Sodnik mu v omenjeni tožbi ni dovolil dodati Zuckerberga kot obtoženca in Racine se je potem odločil za posebno tožbo.

“Ta kršitev zasebnosti brez primerjave je razgalila podatke o več deset milijonih Američanih, Zuckerbergova politika pa je dovolila Facebooku več let dolgo zavajanje o tem kaj dela s temi podatki. Ta tožba ni le upravičena, ampak je nujna in pošilja sporočilo korporacijskim voditeljem, da morajo odgovarjati za svoja dejanja,” je pojasnil.

Britansko podjetje je dobilo dostop do podatkov o 70 milijonih uporabnikov Facebooka v ZDA. Te podatke je družba Cambridge Analytica uporabila za dejavnosti v podporo predsedniški kampanji Donalda Trumpa.

Facebook je zaradi tega škandala ameriškim zveznim regulatorjem že plačal pet milijard dolarjev kazni, spremeniti pa je moral tudi svoje obnašanje v smeri večje zaščite podatkov, o čemer mora redno poročati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!