Prva evropska zakonodaja, ki se bori proti nasilju nad ženskami. Kaj prinaša?

Svet 06. Feb 202420:43 > 20:44 1 komentar
Nasilje nad ženskami
Foto: PROFIMEDIA

Vrh Evropske unije je dosegel dogovor glede prve zakonodaje na področju boja proti nasilju nad ženskami. Medtem ko predlog določa pravila glede pohabljanja žensk, nedovoljene izmenjave intimnih posnetkov in kibernetskega zalezovanja, pa ne prinaša enotne definicije posilstva.

“Spolno nasilje, nasilje v družini, nadlegovanje na ulici ali zloraba na spletu so za številne ženske v Evropi vsakodnevna grožnja. Ženske prepogosto plačajo z življenjem za razpad zveze. Tudi prisilne poroke in pohabljanje spolnih organov še niso popolnoma izkoreninjena iz naše družbe. Temu moramo narediti konec,” je poudaril belgijski pravosodni minister Paul Van Tigchelt.

Nova zakonodaja bi v EU med drugim kriminalizirala pohabljanje ženskih spolnih organov, prisilne poroke, nedovoljeno izmenjavo intimnih posnetkov, kibernetsko zalezovanje in spletno nadlegovanje. Ne vključuje pa skupne opredelitve posilstva, kar se je izkazalo za najbolj sporno točko v pogajanjih.

Žrtvam omenjenih kaznivih dejanj bi olajšala dostop do pravnega varstva, države članice pa zavezuje, da jim zagotovijo ustrezno raven specializirane zaščite in podpore. Članice bi denimo morale zagotoviti, da lahko žrtve prijavijo kazniva dejanja prek dostopnih in enostavnih kanalov, tudi prek spleta.

Ob prvem stiku med žrtvijo spolnega nasilja ali nasilja v družini z državnimi organi bo treba oceniti tveganje, ki ga za žrtev predstavlja osumljenec. Na podlagi tega bodo morali organi žrtvi zagotoviti ustrezno zaščito, ki lahko med drugim vključuje prepoved približevanja.

Članice bodo morale vzpostaviti tudi telefonske linije za pomoč žrtvam, ki bi jim bile na voljo 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Žrtve pa bi v skladu z zakonom imele pravico od storilcev kaznivih dejanj zahtevati polno odškodnino za škodo, nastalo zaradi kaznivega dejanja nasilja nad ženskami ali nasilja v družini.

Politični dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom je že pozdravila Evropska komisija. Dogovor pa bosta morali zdaj obe instituciji še uradno potrditi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje