Prva italijanska premierka vztraja, da jo naslavljajo v moški slovnični obliki

Svet 25. Okt 202215:32 2 komentarja
giorgia meloni
PROFIMEDIA

Nova italijanska premierka Giorgia Meloni pri uradni komunikaciji vztraja, da jo naslavljajo v moški slovnični obliki, to pa uporablja tudi pri podpisovanju uradnih dokumentov. Odločitev je v Italiji odprla razpravo o slovnični ustreznosti ter primernosti tradicionalne rabe slovnice v modernem času.

Giorgia Meloni, ki je v soboto postala prva italijanska premierka, vztraja, da jo v uradni komunikaciji naslavljajo v moški slovnični obliki. To uporablja tudi pri podpisovanju uradnih dokumentov. V italijanščini je sicer beseda za predsednika oziroma predsednico enaka, in sicer presidente. Slovnični spol ji določa le člen pred njo – v primeru moškega spola je to il, v primeru ženskega pa la.

Nova premierka se torej po lastni izbiri pod dokumente podpisuje kot il presidente Giorgia Meloni.

V italijanski javnosti, ki je do sedaj na premierskem ali predsedniškem položaju vedno poznala le moške, se okoli te odločitve krešejo mnenja. Glede slovnične ustreznosti pa so se oglasili v eni najstarejših jezikoslovnih ustanov na svetu Accademia della Crusca, ki se ukvarja izključno z jezikoslovjem in filologijo italijanščine. Kot je pojasnil njen predsednik Claudio Marazzini, je raba ženskih oblik naziva vedno legitimna, kdor pa raje uporablja tradicionalne moške oblike, ima še vedno pravico do tega.

Kot besede Marazzinija povzema Sky Italia, pri odločitvi nove premierke “ni govora o neslovnični rabi naziva, ampak za izbiro tradicionalnega in danes bolj manjšinskega poimenovanja”.

Nekdanja predsednica poslanske zbornice in sedanja poslanka Demokratske stranke Laura Boldrini, ki se bori, da bi položaju žensk v družbi posvetili več pozornosti, nad potezo Meloni ni presenečena. “Njena stranka se imenuje Bratje Italije, vse se vrti okoli moških, v njeni politiki ni pravega priznanja žensk niti v besedah niti v dejanjih,” je dejala po pisanju časnika La Repubblica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje