Prva pošiljka težkega orožja iz Nemčije prispela v Ukrajino

Svet 21. Jun 202219:34 5 komentarjev
Ukrajina
Fotografija je simbolična (REUTERS)

Prva pošiljka nemškega težkega orožja je prispela v Ukrajino. Nemška vlada je bila sicer v zadnjih tednih deležna kritik, sprva zaradi oklevanja pri odločitvi o dobavi orožja Ukrajini, pozneje pa tudi zaradi domnevne počasnosti pri sami dobavi tega orožja.

V Ukrajino je danes prispela prva pošiljka nemškega težkega orožja. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Rieznikov se je na Twitterju zahvalil Nemčiji za dobavo havbc tipa 2000 in dobavo orožja opisal kot primer mednarodnega sodelovanja v podporo Ukrajini, dodal pa je še, da ceni prizadevanja obrambnih ministrov Nemčije in Nizozemske.

Nemška vojska ima na zalogi približno 100 havbic tipa 2000, vendar jih je le 40 pripravljenih za boj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA, Francija in druge zaveznice Ukrajine so Kijevu obljubile nadaljnje dobave težkega orožja, Washington naj bi ga tako v Ukrajino dobavil še ta mesec.

Nemška vlada je bila v zadnjih tednih deležna kritik, sprva zaradi oklevanja pri odločitvi o dobavi orožja Ukrajini, pozneje pa tudi zaradi domnevne počasnosti pri sami dobavi tega orožja.

V Berlinu so vztrajali, da je to posledica potrebnih sprememb protokolov v obrambni industriji in zagotavljanja ustreznega usposabljanja ukrajinskih vojakov za uporabo težkega orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje