Prve napovedi za zimo: koliko snega bo zapadlo?

Svet 10. Nov 202310:54 3 komentarji
Napoved za zimo
Severe Weather/Andrej Flis

Spletna stran Severe Weather Europe je objavila predvidevanja za prihajajočo zimo. Kot je zapisala, bo imel velik vpliv na vreme vremenski pojav el niño. Kateri zimski mesec bo po napovedi strani prinesel največ snega?

Znane so prve jesenske napovedi evropskega modela ECMWF za prihajajočo zimo. Po njegovih podatkih nas kar nekaj snega čaka predvsem januarja.

Pred tem je vremensko napoved za zimo 2023/24 objavila tudi spletna stran Severe Weather Europe. Kot piše, bo imel velik vpliv na vreme vremenski pojav el niño. Trenutno smo v fazi krepitve tega vremenskega pojava, ki bo na vrhuncu prav pozimi, oslabitev pa pričakujemo spomladi.

Čeprav ima el niño večji vpliv na Severno Ameriko, njegovi učinki vsaj posredno dosežejo tudi Evropo.

Julija je Svetovna meteorološka organizacija uradno potrdila vrnitev vremenskega pojava el niño. Dogodki, povezani s tem vremenskim pojavom, po navadi trajajo med 9 do 12 mesecev, vrhunec pa dosežejo med novembrom in januarjem. Za leta, ki jih zaznamuje ta pojav, je značilno, da je začetek zime (november in december) vlažen, konec zime (januar in februar) pa hladnejši in bolj suh. Na jugu Evrope pa lahko ta vremenski pojav prinese več padavin.

Napoved za november kaže večinoma podpovprečno količino snega v Evropi. Močnejši vpliv fronte lahko pričakujemo v Alpah in na severnem Balkanu, v višjih legah pa tudi v severni Evropi.

Napoved snega za december kaže znatno povečanje padavin v delih srednje Evrope in za kratek čas tudi na jugu Anglije.

Januarske razmere bodo predvidoma povsem drugačne. Precej več sneženja je videti v večjem delu celinske Evrope, in sicer na vzhodu, manj pa na zahodu.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo, da je vreme za tako daleč vnaprej praktično nemogoče zanesljivo napovedati. Če pa pogledamo v bližnjo prihodnost, v naslednjih 10 dneh v Sloveniji ne pričakujemo nobene občutne pošiljke snega, še posebej ne v nižinah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje