Prvi nagovor kralja po diagnozi: utrujene oči in rdečica okoli ust

Svet 11. Mar 202411:36 4 komentarji
Kralj Karel bo prvič po diagnozi raka nagovoril Britance
Foto: Britanska kraljeva družina

Britanski kralj Karel III. bo danes na letnem srečanju skupnosti Commonwealth prvič po diagnosticirani bolezni nagovoril javnost. V videonagovoru med drugim potrdi, da bo še naprej služil skupnosti. Bolj kot na vsebino pa se britanska javnost osredotoča na kraljev videz. Na fotografiji, ki so jo britanski mediji objavili pred posnetkom, ima kralj namreč utrujene oči in opazno rdečico okoli ust.

Kralj Karel III. se vse od začetka bolezni le redko pojavlja v javnosti. Danes bo naposled nagovoril britansko javnost na srečanju skupnosti Commonwealth, britanski mediji pa so pred objavo videonagovora pridobili del njegove vsebine in fotografijo.

V nagovoru se je kralj zavezal, da bo kljub slabšemu zdravju po najboljših močeh še naprej služil skupnosti. “V zadnjih tednih so se me zelo dotaknile vaše prijazne in pozorne želje, v zameno pa vam lahko še naprej služim po najboljših močeh v vsej skupnosti Commonwealth,” je dejal po poročanju Sky News.

Danes objavljena fotografija je bila posneta že konec februarja v dnevni sobi Windsorskega gradu. Na fotografiji ima kralj nekoliko utrujene oči, okoli ust pa opazno rdečico.

“Moja vera v naša skupna prizadevanja in v potencial naših ljudi ostaja tako trdna in močna kot vedno. Ne dvomim, da bomo še naprej podpirali drug drugega po skupnosti, ko bomo skupaj nadaljevali to pomembno pot,” je dejal. Kralj naj bi v svojem videonagovoru poudaril še, da je enotnost Commonwealtha bistvenega pomena za skupnost.

Posnetek je nastal ob dnevu skupnosti Commonwealth, v celoti pa bo predvajan še danes v Westminstrski cerkvi. Kralj se slovesnosti ne bo udeležil. V njegovem imenu pa bosta na dogodku kraljica Camilla in valižanski princ William.

Po poročanju Sky News viri z britanskega dvora vztrajno zagotavljajo, da je kralj dobre volje in odločen opravljati delo iz ozadja. Zdravniki ga ob tem pozivajo k počitku.

Kralj Karel II.
Foto: PROFIMEDIA

Poleg kraljeve bolezni veliko neznank še vedno okoli valižanske princese

Kraljeva družina je pod vse bolj budnim očesom javnosti. Poleg bolezni kralja je več vprašanj kot odgovorov namreč tudi okoli valižanske princese.

Ta se je, odkar je 17. januarja prestala operacijo, v javnosti pojavila zgolj enkrat, ko so jo fotografski objektivi ujeli na sovoznikovem sedežu družinskega terenskega vozila pri dvorcu Windsor. Je pa zrnata fotografija teorije zarote le še spodbudila, na družbenih omrežjih pa so se pojavila celo ugibanja, da ob Carole Middleton ne sedi Kate, temveč njena dvojnica.

Za tem so na uradnem profilu princa in princese na družbenih omrežjih v nedeljo objavili uradno fotografijo Kate s svojimi otroki. A tudi ta ni pomirila javnosti. Mnogi mediji, med njimi agenciji Associated Press in Reuters, so fotografijo po objavi zaradi domnevne neskladnosti, ki kaže na morebitno digitalno spreminjanje fotografije, izbrisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje