Prvi obsojeni za napad na Kapitol dobil osem mesecev zaporne kazni

Svet 19. Jul 202120:50
kapitol
Kevin Lamarque/REUTERS

Eden od napadalcev na ameriški kongres 6. januarja letos je bil danes na zveznem sodišču obsojen na osem mesecev zaporne kazni. Na izrek kazni čaka še več sto podobnih Trumpovih privržencev, ki so še razmišljajo, ali bi priznali krivdo v zameno za nižje kazni.

Paul Allan Hodgkins je prvi obsojeni na zaporno kazen zaradi napada privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na zvezni kongres, po izreku kazni pa se je opravičil in dejal, da je ravnal neumno.

Sodniku je povedal, da ga je zajela evforija, ko je z množico hodil od Bele hiše proti kongresu. “Če bi vedel, da se bo vse skupaj razvilo, kot se je, ne bi šel nikoli dlje od pločnika na aveniji Pensilvanija,” je dejal.

Tožilci so predlagali 18 mesecev zapora, ker je Hodgkins skupaj z drugimi razgrajači prispeval h kolektivnemu ogrožanju demokracije s tem, da je zakonodajalce prisilil, da so začasno prekinili formalno potrjevanje volilne zmage demokrata Josepha Bidna proti Trumpu in so morali bežati pred podivjano drhaljo.

Sodnik je dejal, da Hodgkins ni igral tako bistvene vloge kot drugi v enem najhujših poglavij ameriške zgodovine, kljub temu pa si je zaslužil zapor. “To ni bil noben protest. To je bil napad na demokracijo. Pustil je madež, ki bo ostal na naši državi še leta,” je dejal.

Na izrek kazni čaka še več sto podobnih Trumpovih privržencev, ki so še razmišljajo, ali bi priznali krivdo v zameno za nižje kazni. Hodgkins ni bil med tistimi, ki jih čakajo daljše kazni, ker so obtoženi sodelovanja v zaroti za rušenje demokracije.

Priznal je, da je kriv oviranja uradnega postopka, za kar je maksimalna kazen 20 mesecev zapora. Tožilci so se v zameno za priznanje odpovedali drugim prekrškom, kot je motenje posesti.