Prvi posnetki japonske sonde z Lune: mesto pristanka zgrešila za 55 metrov

Svet 25. Jan 202409:54 2 komentarja
pristanek na luni
Foto: Insider Paper/X

Na novinarski konferenci so bili predstavljeni prvi posnetki, ki jih je sonda za raziskovanje Lune japonske vesoljske agencije JAXA poslala na Zemljo. Načrtovano mesto pristanka je zgrešila le za 55 metrov.

Japonska vesoljska agencija JAXA je objavila prve posnetke z Lune, ki jih je na Zemljo poslala njena sonda za raziskovanje Lune (SLIM), poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ta je ob mehkem pristanku na površju edinega Zemljinega naravnega satelita načrtovano mesto pristanka zgrešila le za 55 metrov.

Na posnetkih je videti sondo, ki je pod rahlim kotom parkirana na sivi kamniti površini, medtem ko se v daljavi dvigajo Lunina pobočja, navaja AFP.

Sedemkrat hitreje od potniškega letala

Sonda se je na Luno spustila s hitrostjo približno 1.700 metrov na sekundo, kar je približno sedemkrat hitreje od hitrosti povprečnega potniškega letala. Tik pred pristankom je izstrelila dve majhni lunarni vozili, eno z oddajnikom, drugo pa je zasnovano za vožnjo po Luninem površju in prenos posnetkov.

Njen cilj je bil pristati na razdalji sto metrov od določenega mesta pristanka, vendar je sonda ta cilj presegla, saj je načrtovano pristanišče zgrešila le za 55 metrov. Ob pristanku so zaznali težave z njenimi sončnimi celicami, ki niso proizvajale energije, zato jo je JAXA izklopila pri 12 odstotkih preostale baterije.

“Če bo sončna svetloba v prihodnosti na Luno padala z zahoda, verjamemo, da obstaja možnost proizvodnje energije,” so svojo odločitev o izklopu pojasnili pri agenciji.

S pristankom sonde na Luni je Japonska po ZDA, Rusiji, Kitajski in Indiji postala peta država na svetu, ki je uspešno izvedla zapleten postopek mehkega pristanka na Zemljinem edinem naravnem satelitu. Uspeh bo japonskemu visokotehnološkemu vesoljskemu sektorju povrnil ugled po dveh neuspešnih lunarnih misijah in nedavnih okvarah raket.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje