Prvi primer afriške prašičje kuge tudi v Bosni in Hercegovini

Svet 29. Jun 202310:38 0 komentarjev
Prašiči
PROFIMEDIA

Prvi primer afriške prašičje kuge so po Hrvaški potrdili tudi v Bosni in Hercegovini. Bolezen so potrdili na 20 farmah na severovzhodu države.

Afriško prašičjo kugo so potrdili tudi v Bosni in Hercegovini. Kot je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina, so bolezen potrdili v torek na 20 farmah v regiji Semberija na severovzhodu države. Pristojni so rejce pozvali k doslednemu izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni.

Na farmah, kjer so potrdili afriško prašičjo kugo, je po podatkih ministrstva za kmetijstvo, vodno gospodarstvo in gozdove Republike Srbske skupno okoli 500 prašičev. Rejce so pozvali, naj vsak pogin prijavijo veterinarski službi, ob tem pa dosledno izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni.

Na širšem območju so do nadaljnjega prepovedali premike prašičev, omejili so tudi njihovo gibanje na kmetijah. Na območju je začasno prepovedano tudi prirejanje sejmov, razstav in drugih dogodkov, na katerih bi se zadrževalo večje število živali, ter prodaja živil živalskega izvora in krme zunaj poslovnih prostorov.

Rejci ob tem po poročanju portala N1 že opozarjajo na potencialno veliko finančno škodo. Župan mesta Bijeljina Ljubiša Petrović je poudaril, da od države pričakuje jasne zaveze o pomoči rejcem.

V ponedeljek so prvi primer afriške prašičje kuge potrdili tudi na Hrvaškem, in sicer na dveh farmah v vukovarsko-sremski županiji. Slovenska uprava za varno hrano je ob tem rejce pozvala k doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov, tiste, ki se vračajo iz držav s potrjeno okužbo, pa, da s seboj ne prinašajo izdelkov s prašičjim mesom.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!