Volišča v Berlinu ostala odprta dlje, saj je ponekod zmanjkalo glasovnic

Svet 26. Sep 202118:18 > 21:34 0 komentarjev
Berlin: volišča
REUTERS/Wolfgang Rattay

V Berlinu so volišča zaradi težav ostala odprta tudi po 18. uri, tako da so lahko volili vsi, ki so takrat še stali v vrsti. Na nekaterih voliščih je namreč zmanjkalo glasovnic, ki jih zaradi zaprtih cest niso mogli dostaviti. V mestu je na današnji dan potekal tudi maraton.

Do 14. ure se je volitev udeležilo 36,5 odstotkov volilcev, kar je manj kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2017, ko je do te ure glas oddalo več kot 41 odstotkov volilcev. Nemški volilci so sicer svoj glas lahko oddali tudi po pošti. Tako je denimo glasovala kanclerka Angela Merkel.

Na parlamentarnih volitvah je imelo glas pravico oddati več kot 60 milijonov polnoletnih Nemcev. Več kot petina (21,3 odstotkov) je starejših od 70 let, mlajših od 50 let pa je 42 odstotkov volilcev, navaja nemški Deutsche Welle.

Polona Fijavž, dopisnica RTV iz Nemčije, je na Twitterju sporočila, da ponekod na voliščih v Berlinu vlada kaos, saj je zmanjkalo glasovnic. Dostaviti jih niso mogli, saj so bile številne ceste v mestu zaradi poteka maratona zaprte. Volilna komisija je poudarila, da bodo lahko glasovnice oddali vsi tisti, ki so do 18. ure stali v vrsti.

O nemških volitvah preberite še:

>> Angela Merkel: od Mädchen do Mutti

>> Nemške volitve: izenačenje na vrhu, za odtenek bolje kaže SPD

>> N1 STUDIO o nemških volitvah: “Nemci željni sprememb”

>> Zapuščina Angele Merkel: delala je tudi napake, a se je znala opravičiti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!