Laschet (CDU/CSU): “Glas za konservativce je glas proti levo usmerjeni vladi”

Svet 26. Sep 202119:23 > 21:05 0 komentarjev
Nagovor: Armin Laschet
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Približno uro po tem, ko so se zaprla volišča, sta volilce nagovorila kanclerski kandidat konservativne unije CDU/CSU Armin Laschet in kanclerski kandidat levosredinske stranke SPD Olaf Scholz. Sodeč po prvih rezultatih sta obe stranki osvojili približno četrtino glasov volilcev, nekoliko bolje pa kaže stranki SPD.

“Prvič v 16 letih Angela Merkel ni bila kandidatka za kanclerko. Imeli smo 16 dobrih let, zato bi se ji prvo rad zahvalil za njeno dobro delo. Jasno je bilo, da bo to tesna kampanja in volilna tekma. Ta volilna noč je izredna situacija, saj ni končnih rezultatov, nobene potrditve,” je v uvodu svojega nagovora povedal Armin Laschet.

Ob njem in njegovih sodelavcih je na odru stala tudi kanclerka Merkel. Kot je komentiral Laschet, so vedeli, da bodo volitve brez Merkel izziv.

“S trenutnimi rezultati nismo zadovoljni,” je nadaljeval Laschet in napovedal, da bodo prihodnjo nemško vlado najverjetneje sestavljale tri stranke. Je pa poudaril, da je bil glas za konservativce glas proti vladi, ki bi se nagibala v levo.

Angela Merkel
Kai Pfaffenbach/REUTERS

“Naredili bomo vse, kar lahko, da sestavimo vlado, ki jo vodijo konservativci. Nemčija potrebuje koalicijo, ki bo modernizirala državo, koalicijo, ki bo skrbela za trajnost, tako na področju okolja kot financ,” je še dejal in poudaril, da je pomembno, da bodo koalicijski partnerji lahko uresničili obljube, ki so jih dali volilcem. In da bodo državo obdržali skupaj.

Da se spogleduje s sestavljanjem vlade, čeprav unija CDU/CSU ne bo zbrala največ glasov, je Laschet napovedal tudi v večernem televizijskem pogovoru politikov. “Oseba, ki postane kancler, mora zbrati stranke skupaj in doslej mandatarstva za sestavo vlade ni vedno dobila stranka, ki je prejela največ glasov,” je dejal.

Scholz zadovoljen z uspehom stranke SPD

“Mi smo pragmatična stranka, ki zna vladati. Predani smo temu, da Nemčiji prinesemo boljšo prihodnost. Pokazali smo že, da znamo združiti državo in jo voditi,” pa je kmalu po zaprtju volišč povedal kanclerski kandidat levosredinske SPD Olaf Scholz. Delo, je povedal, se bo začelo, ko bodo znani rezultati.

Scholz, ki ga poznavalci pogosto primerjajo s kanclerko Merkel, je bil nasprotno od Lascheta zadovoljen s prvimi rezultati. Socialdemokrati so po njegovem dosegli “fantastični uspeh”. Je pa, enako kot Laschet, tudi Scholz poudaril, da bo volilna noč dolga.

Nagovor: Olaf Scholz
Hannibal Hanschke/REUTERS

“Na tej točki bi se rad zahvalil vsem državljanom in državljankam, ki so dali glas meni in stranki, pa tudi vsem znotraj SPD, ki so trdo delali, da smo to dosegli,” je povedal in dodal, da si v stranki želijo modernizirati Nemčijo in ublažiti posledice podnebnih sprememb.

Veselje ob zaprtju volišč v volilnem taboru SPD: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!