Prvo srečanje mame in odvzetega sina: “Kako nadomestiti 42 let objemov?”

Navdih 30. Avg 202316:24 4 komentarji
Čile, ločena družina
Constanza del Rio/ NGO Nos Buscamos/REUTERS

"Kako objameš nekoga tako, da boš nadomestil 42 let objemov?" se je ob prvem srečanju z mamo spraševal Jimmy Lippert Thyden. Ob rojstvu v Čilu so ga namreč odvzeli njegovi mami in ga dali v posvojitev.

“Hola, mamá.” Čisto običajen pozdrav je bil v teh okoliščinah vse prej kot običajen.

Pred 42 leti so Marii Angélici González takoj po porodu odvzeli sina. Ker se je rodil prezgodaj, so ga namestili v inkubator, mamo pa so zaposleni v porodnišnici poslali domov. Ko se je vrnila po otroka, so ji v porodnišnici v čilski prestolnici Santiago dejali, da je njen sin umrl.

A to ni držalo. Zdaj sta se s sinom Jimmyem Lippertom Thydenom po letih prvič srečala v njenem domačem kraju Valdivia. “Zelo te imam rad,” ji je povedal, ko sta se objela v solzah. “Vzelo mi je sapo. Teža tega trenutka me je dušila,” je povedal za agencijo The Associated Press in vprašal: “Kako objameš nekoga tako, da boš nadomestil 42 let objemov?”

V porodnišnici so ga namreč dali v posvojitev. Po podatkih fundacije Nos Buscamos je bilo v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja več 10.000 otrok nasilno ločenih od mater in nezakonito danih v posvojitev. Večino otrok so posvojile družine iz tujih držav. Pri nezakonitih posvojitvah je sodelovala mreža zdravnikov, babic, socialnih delavcev, sodnikov in odvetnikov, piše na spletni strani fundacije. “Otroke so ukradli revnim družinam, revnim ženskam, ki se niso znale braniti,” je povedala direktorica fundacije Constanza del Río.

Trgovina z otroki sovpada s 17-letno vladavino generala Augusta Pinocheta, med katero so se dogajale tudi številne druge kršitve človekovih pravic. V času diktature je bilo po vladnih podatkih ubitih najmanj 3.095 ljudi, več deset tisoč pa jih je bilo mučenih ali zaprtih iz političnih razlogov.

“Obema so odvzeli 42 let življenja.”

Thyden je biološko družino začel iskati aprila, ko je prebral zgodbe o posvojencih iz Čila, ki so s pomočjo neprofitne organizacije Nos Buscamos ponovno srečali svoje sorodnike.

“V dokumentih o posvojitvi piše, da nimam živih sorodnikov. V zadnjih mesecih pa sem izvedel, da imam mamo in štiri brate ter sestro,” je povedal Jimmy Lippert Thyden. Kot odvetnik v Virginiji zastopa ljudi z zgodbami, podobnimi svoji, ki si ne morejo privoščiti odvetnika.

Thyden je naredil DNK test, ki ga je povezal z bratrancem, ki mu je pomagal vzpostaviti stike. Vendar njegova mama ni želela odgovoriti na klice, dokler ji ni poslal fotografij svoje žene in hčerk. “Takrat se je porušil jez,” je povedal Thyden. Poslal ji je tudi fotografije ameriške družine, ki ga je posvojila, fotografije iz časa, ko je služil v mornarici, slike s poroke in drugih nepozabnih življenjskih trenutkov. “Obema so odvzeli 42 let življenja,” je dejal.

Čile, ločena družina
Constanza del Rio/ NGO Nos Buscamos/REUTERS

“Sin, ne predstavljaš si, koliko sem prejokala zate.”

Z ženo Johannah in hčerkama Ebbo Joy in Betty Grace je odpotoval v Čile, da bi spoznal svojo družino. V maminem domu ga je pričakalo 42 pisanih balonov, ki so simbolizirali izgubljena leta.

“Sin, ne predstavljaš si, koliko sem prejokala zate. Koliko noči sem prebedela in molila, da bi mi bog pustil živeti dovolj dolgo, da bi izvedela, kaj se ti je zgodilo,” se spominja maminega odziva. Thyden je v maminem domu ugotovil, da si delita ljubezen do kuhanja. Obljubil je, da bo prek družinskih receptov ostal povezan s svojo družino in kulturo.

Povedal je še, da njegova posvojitelja podpirata njegovo potovanje. Dodal je, da sta žrtvi obsežne mreže nezakonitih posvojitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje