Psihologinja: Prvo vprašanje je, od kod trinajstletniku orožje

Svet 03. Maj 202312:07
Psihologinja Radmila Vujić Bojović
A.M./ATA Images /PIXSELL

Po streljanju na šoli v Beogradu je po besedah srbske mladinske psihologinje Radmile Vujić Bojović čas, da se spremenijo vse strategije in načrti o mentalnem zdravju mladih. "O takšnih dogodkih smo brali z drugih delov sveta, vendar se kaj takšnega pri nas še ni zgodilo," je dejala. Prvo vprašanje, ki se po njenem mnenju pojavlja, je, kje je mladoletnik dobil orožje in ali so bili v njegovem vedenju znaki, da bi lahko naredil kaj takšnega.

Na beograjski osnovi šoli Vladislava Ribnikarja je trinajstletnik malo po 8. uri streljal na učence in varnostnika ter učiteljico zgodovine.

Mladoletnik naj bi uporabil očetovo pištolo, po dogodku pa je poskušal pobegniti, vendar so ga policisti prijeli.

Mladinska psihologinja in psihoterapevtka Radmila Vujić Bojović je za N1 Beograd dejala, da se je zgodila strašna tragedija, ki bo terjala spremembe v načrtih in strategijah na področju metalnega zdravja mladih.

“Prvo vprašanje je, kje je 13-letnik dobil orožje, kako je mogoče, da je prišel do očetovega orožja. Ob tem je ključno razumeti in raziskati, kaj se je dogajalo z mladoletnikom v zadnjem času. So bili kakšni znaki, da bi se lahko kaj tako tragičnega zgodilo?” so prva vprašanja, ki jih bodo morali pristojni razrešiti.

Poudarila je, da se je treba izogibati senzacionalizmu. “Biti moramo razumni in umirjeni. Pomembno je, da se ne priliva olje na ogenj, vsem prizadetim pa je treba ponuditi primerno strokovno podporo,” je v prvem odzivu dejala psihologinja.

Otrokom je treba dati čas, da predelajo dogodke

Po zadnjih informacijah je v streljanju umrlo devet ljudi – osem otrok in šolski varnostnik.

Po oceni Vujović Bojović je streljanje dogodek, ki je zelo travmatičen, zato je treba vsem, ki so bili priča streljanju, nuditi strokovno pomoč.

“Treba jim je dati čas, da razmišljajo, predelajo, da postavljajo vprašanja, in jim nato dajati smiselne odgovore,” je svetovala psihologinja in dodala, da tako zgodaj še ne moremo predvideti vseh reakcij.

Pred šolo se je po streljanju zbralo večje število zaskrbljenih staršev, ki čakajo na informacije o otrocih. Policija je okolico šole sicer zaprla.

“Verjamem, da obstajajo protokoli, kako se obvešča ob takšnih dogodkih. Kot starš bi si želela, da bi čim prej dobila informacije, kaj se je zgodilo in kaj se dogaja s šolarji,” je o podajanju informacij pristojnih dejala Vujović Bojović.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.