Putin: Države Nata oborožujejo Ukrajino brez plačila in tako sodelujejo v vojni

Svet 26. Feb 202313:55
Herson
Viacheslav Ratynskyi/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je v televizijskem intervjuju dejal, da Ukrajina od držav članic Nata brez plačila prejema orožje, vredno tudi več deset milijard dolarjev. Po prepričanju Putina to pomeni sodelovanje zavezništva v vojni, Zahod pa je obenem obtožil posredne soudeležbe pri "zločinih kijevskega režima". V okolici Bahmuta se medtem hudi spopadi nadaljujejo, ruske sile pa se bližajo oskrbovalni poti, po kateri prihaja v mesto pomoč za ukrajinske enote.

Dobave orožja držav članic Nata Kijevu v vrednosti več deset milijard dolarjev pomenijo sodelovanje zavezništva v vojni, saj Ukrajina orožje prejema brez plačila, je v danes predvajanem televizijskem intervjuju povedal ruski predsednik Vladimir Putin. Zahod je tako, pa čeprav posredno, soudeležen pri “zločinih kijevskega režima”, je ocenil Putin.

“Ukrajini pošiljajo orožje v vrednosti več deset milijard dolarjev. To je res sodelovanje,” je v pogovoru za televizijski kanal Rusija-1 ob robu koncerta ob dnevu branilcev domovine dejal Putin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da članice Nata s tem, pa čeprav posredno, sodelujejo pri “zločinih, ki jih izvaja kijevski režim”, vključno z obstreljevanjem stanovanjskih območij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah ruskega predsednika, ki jih je v času trajanja vojne že večkrat ponovil, imajo zahodne države en sam cilj, “razbiti nekdanjo Sovjetsko zvezo in njen glavni del – Rusijo”. “Šele potem nas bodo morda sprejele v tako imenovano družino civiliziranih narodov, vendar le ločeno, vsak del posebej,” je pripomnil.

Nagovor Vladimirja Putina
Foto: Sergei Karpukhin/REUTERS

V pogovoru je Putin tudi ponovil svoje besede glede multipolarnega sveta in dejal, da ne dvomi, da se bo novi svet tako oblikoval. “Čemu nasprotujemo? Temu, da se ta novi svet, ki se oblikuje, gradi v interesu le ene same države, ZDA,” je poudaril in dodal, da je za zmago Rusije najpomembnejša enotnost ljudstva.

Ameriška vlada je ta teden med obiskom predsednika Joeja Bidna v Evropi, tik pred prvo obletnico ruske invazije na Ukrajino, naštela, kaj vse so ZDA skupaj z zaveznicami namenile Ukrajini. Po ocenah Bele hiše so se države kontaktne skupine za obrambo Ukrajine v zadnjem letu zavezale dobavi vojaške pomoči v vrednosti 50 milijard ameriških dolarjev.

V okolici Bahmuta nadaljevanje intenzivnih spopadov

Iz ukrajinske regije Doneck tudi danes prihajajo nasprotujoča si poročila o intenzivnih spopadih v okolici Bahmuta. Medtem ko ruski viri trdijo, da je doneška vas Jagidne pod nadzorom ruskih sil, pa je ukrajinski generalštab te navedbe zavrnil, rekoč, da so odbili vse napade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zavzetje tega kraja bi ruske sile približala vasi Hromove, prek katere poteka ključna oskrbovalna pot za ukrajinske sile v Bahmutu. Bojevanje po navedbah obeh strani še naprej poteka tudi za vas Ivanivske zahodno od Bahmuta.

Ob intenzivnih spopadih v okolici Bahmuta je podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk vse tamkajšnje prebivalce minuli teden pozvala, naj mesto nemudoma zapustijo. V Bahmutu, ki je že več mesecev središče hudih spopadov, naj bi trenutno živelo še približno 6.000 ljudi. V zadnjem dnevu je ukrajinska policija pomagala pri evakuaciji 82 oseb, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Po navedbah Kijeva so ruske sile v zadnjih 24 urah sicer obstreljevale osem ukrajinskih regij, nazadnje danes zjutraj mejno regijo Sumi, pri čemer pa ni bilo poročil o žrtvah ali materialni škodi.

Ob državnem prazniku upora ruski okupaciji Krima in Sevastopola, kot se uradno imenuje praznik, ki ga v Ukrajini 26. februarja obeležujejo zadnja tri leta, je predsednik Volodimir Zelenski poudaril, da bodo ukrajinsko zastavo vrnili v vsak kot države, vključno s polotokom Krim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.