Putin na enem od redkih poti v tujino krepi odnose z arabskimi zavezniki

Svet 06. Dec 202320:58 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes mudil na Arabskem polotoku ter se srečal s prestolonaslednikom Savdske Arabije in predsednikom Združenih arabskih emiratov.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes mudil na Arabskem polotoku. V Savdski Arabiji je s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom pozdravil prijateljske vezi med državama, ki sta veliki izvoznici energentov. S predsednikom Združenih arabskih emiratov, šejkom Mohamedom bin Zajedom, pa je govoril o dvostranskih odnosih in mednarodnih temah.

Putin je sprva prispel v Abu Dabi, kjer so ga slavnostno sprejeli, med drugim s preletom bojnih letal, ki so na nebu izrisala rusko trobojnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je v uvodnem nagovoru pred srečanjem povedal Zajed, so Združeni arabski emirati (ZAE) največji trgovinski partner Rusije na Bližnjem vzhodu.

Medtem ko se Rusija spopada s posledicami zahodnih sankcij zaradi agresije v Ukrajini, je po podatkih, ki jih je danes navedel Putin, njena trgovina z ZAE v zadnjem letu poskočila za dve tretjini.

Kot je še povedal v nagovoru, objavljenem na spletni strani Kremlja, državi tudi sicer dobro sodelujeta, v lanskem letu pa je ZAE obiskalo skoraj milijonov ruskih državljanov.

Pred pogovori je Putin sporočil, da se bosta z gostiteljem dotaknila tudi najbolj aktualne teme, vojne v Gazi, dodal pa je še, da bo predsednika seznanil tudi z dogajanjem v Ukrajini. Kot navaja ruska tiskovna agencija Tass, se je Putin ZAE še zahvalil za njihov prispevek na okoljskem področju, saj Dubaj ravno te dni gosti podnebno konferenco ZN.

Pred srečanjem v Rijadu je Moskva komunicirala, da se bo Putin tudi s Salmanom pogovarjal o izraelsko-palestinskem konfliktu in energetiki. Kot navaja Tass, pa je Putin danes na sestanku dejal, da nič ne more zmotiti savdsko-ruskega prijateljstva, de facto vladarja zalivske monarhije Mohameda bin Salmana pa naj bi povabil v Moskvo.

Vladimir Putin in Mohamed bin Salman
Vladimir Putin in Mohamed bin Salman (Foto: PROFIMEDIA)

“Pred nami so velike priložnosti, ki jih lahko izkoristimo za pomembno delo v korist vsega sveta,” pa je poudaril Salman, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin le redko potuje v tujino, odkar je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) marca izdalo tiralico proti njemu zaradi vojnih zločinov v Ukrajini. Zaradi tega se ni udeležil tudi več pomembnejših mednarodnih dogodkov, kot je bilo srečanje skupine Brics v Južni Afriki ali srečanje skupine G20 septembra. Letos je obiskal le nekaj nekdanjih držav Sovjetske zveze, Iran in Kitajsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!