Putin na obisku pri kitajskem kolegu: Sedanji odnosi med državama so prigarani

Svet 16. Maj 202407:42 3 komentarji
Vladimir Putin in Ši Džinping
Foto: PROFIMEDIA

Na Kitajsko je na dvodnevni obisk prispel ruski predsednik Vladimir Putin. Po napovedih kitajskega zunanjega ministrstva bosta voditelja izmenjala mnenja o vezeh med državama ter mednarodnih in regionalnih vprašanjih. "Sedanji odnosi med Kitajsko in Rusijo so prigarani, zato jih morata obe strani negovati," je kitajski predsednik Ši Džinping ob prihodu dejal Putinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes začel svoj dvodnevni obisk na Kitajskem, od katerega si obeta dodatno potrditev tesnega zavezništva med vzhodnima velesilama. “Sedanji odnosi med Kitajsko in Rusijo so prigarani, zato jih morata obe strani negovati,” je kitajski predsednik Ši Džinping ob prihodu dejal Putinu, poroča Reuters.

Putin, ki se je s kitajskim predsednikom nazadnje srečal oktobra lani, bo tokrat poleg Pekinga obiskal še mesto Harbin na severovzhodu države. To bo njegov prvi obisk v tujini, potem ko je v začetku meseca prisegel za peti mandat na položaju predsednika Rusije. Po napovedih kitajskega zunanjega ministrstva bosta voditelja izmenjala mnenja o vezeh med državama ter mednarodnih in regionalnih vprašanjih.

“Pozdravljamo pristop Kitajske k reševanju krize v Ukrajini. Peking se dobro zaveda njenih temeljnih vzrokov in globalnega geopolitičnega pomena,” je v sredo v intervjuju za kitajske državne medije pred obiskom povedal ruski predsednik.

Kitajska in Rusija sta v zadnjem času okrepili svoje zavezništvo, obseg trgovine med državama pa je dosegel rekordno raven – zlasti po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja 2022, ko so se skrhali že tako napeti odnosi med Moskvo in Zahodom. Zahodne države so zaradi ofenzive v Ukrajini uvedle ostre sankcije proti Rusiji, ki na Kitajsko v tej luči gleda kot na ključno gospodarsko rešilno bilko. Kitajska ima medtem koristi predvsem od poceni uvoza energije in dostopa do ruskih naravnih virov.

Okrepljenemu sodelovanju med vzhodnima velesilama so nenaklonjeni zlasti v ZDA, ki uvajajo gospodarske sankcije tudi zoper Kitajsko. Tako Moskva kot Peking pa izražata nasprotovanje tovrstnim enostranskim ukrepom in pritisku, ki ga na obe državi izvaja Zahod.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje