Putin na srečanju z Džinpingom zavezan k podpori Kitajski v zvezi Tajvanom

Svet 15. Sep 202215:53 0 komentarjev
Vladimir Putin in Ši Džinping
Sputnik/Alexandr Demyanchuk/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je na srečanju s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom v Uzbekistanu obsodil poskuse ustvarjanja "enopolarnega sveta" in tako izrekel kritiko na račun Združenih držav Amerike, obenem pa pohvalil uravnoteženo držo Kitajske glede Ukrajine. Ob tem se je zavezal tudi k polni podpori Kitajski v zvezi s tajvanskim vprašanjem.

Na prvih osebnih pogovorih po začetku konflikta v Ukrajini je ruski predsednik Vladimir Putin jasno izrekel kritiko na račun Združenih držav Amerike. “Poskusi ustvarjanja enopolarnega sveta so v zadnjem času dobili povsem grdo obliko in so popolnoma nesprejemljivi,” je dejal ruski predsednik.

Kitajski predsednik Ši Džinping je Putinu zagotovil, da si je Kitajska z Rusijo pripravljena prizadevati, da bi prevzeli vlogo velikih sil in odigrali vodilno vlogo pri vnašanju stabilnosti in pozitivne energije v svet, ki ga pretresa socialni nemir.

“Zelo cenimo uravnoteženo držo naših kitajskih prijateljev v zvezi z ukrajinsko krizo,” je Putin dejal Šiju. Dodal je, da Rusija razume pomisleke Kitajske, ne da bi pri tem navedel, katera vprašanja je Kitajska morda izpostavila v zvezi z Ukrajino. Putin je dodal, da se Rusija drži načela enotne Kitajske in obsoja provokacije ZDA in “njihovih satelitov” v Tajvanski ožini. Pozval je h globalni krepitvi SCO in izrazil prepričanje, da bo današnje srečanje pripomoglo h krepitvi rusko-kitajskega partnerstva.

Voditelja sta se v spremstvu delegacij sestala ob robu vrha voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v uzbekistanskem mestu Samarkand. Putin in Ši sta se nazadnje srečala v začetku februarja v Pekingu na otvoritvi zimskih olimpijskih iger. Od takrat sta ohranjala stike prek telefonskih pogovorov.

Kitajska ohranja nevtralno držo glede ruske invazije v Ukrajini. Omejila se je predvsem na pozive k miroljubnemu reševanju sporov in nudenje humanitarne pomoči. Peking se sicer strinja s stališčem Moskve, da je širitev Nata pripomogla k izbruhu vojne. Trgovina med državama se je v preteklem času povečala, deloma tudi zato, ker kitajski izdelki zapolnjujejo tržne vrzeli v Rusiji, ki so nastale zaradi sankcij, Kitajska pa iz sosednje države kupuje bistveno več energije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!