Putin o energetski krizi: Rusija bo Evropi poslala večje količine plina

Svet 07. Okt 202110:03 > 10:37 0 komentarjev
Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin/ REUTERS

V zadnjih mesecih spremljamo strmo rast cen plina in elektrike. Ruski predsednik Vladimir Putin je Evropi ponudil pomoč pri stabilizaciji razmer. Rusija bi tako lahko povečala dobavo plina, a meni, da je najboljši način za večji izvoz potrditev plinovoda Severni tok 2.

V kaotičnem dnevu, ko se je plin na evropskih borzah v nekaj minutah podražil za 40 odstotkov, je ruski predsednik Vladimir Putin Evropi ponudil pomoč pri stabilizaciji razmer na trgu energentov.

Rusija bi lahko letos povečala dobavo in izvozila rekordno količino plina v Evropo, je po poročanju Bloomberga povedal Putin. Eden od načinov, kako doseči večjo dobavo, bi bila hitra potrditev kontroverznega projekta Severni tok 2, je dejal  podpredsednik ruske vlade Aleksander Novak.

Putin je napovedal, da bo Gazprom prek Ukrajine poslal večjo količino plina, kot je bilo dogovorjeno. A je hkrati opozoril na primernost transporta čez Ukrajino. Meni, da je plinovod Severni tok 2, ki teče od ruske obale pod Baltskim morjem do nemške obale, ekonomsko in okoljsko boljši.

“Rusije je vedno bila zanesljiv dobavitelj plina uporabnikom po vsem svetu, tako v Aziji kot Evropi, in vedno izpolni svoje obveznosti,” je na energetskem srečanju v Moskvi povedal Putin.

Vladimir Putin
Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremelj/ REUTERS

Putin za energetsko krizo okrivil napake Evrope

Na nekatere kritike, da Moskva namerno omejuje dobavo plina v Evropo, da bi skrajšala čas do začetka uporabe plinovoda Severni tok 2, je Putin odgovoril, da je Evropa kriva za sedanjo energetsko krizo. “Delali so napake,” je povedal. Dodal je, da je eden od dejavnikov, ki vplivajo na cene, prekinitev dolgoročnih pogodb v korist takojšnjih poslov. “Izkazalo se je, da je ta politika napačna, in zdaj je to popolnoma očitno,” poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

Rast cen plina in elektrike v zadnjih mesecih strma

V zadnjih mesecih spremljamo strmo rast cen plina in elektrike na svetovnih borzah. Nanjo vplivajo predvsem emisijski kuponi, ki dražijo elektriko, proizvedeno iz fosilnih goriv, cene zemeljskega plina pa močno povpraševanje v Aziji, zastoji pri dobavah ruskega plina v Evropo ter tudi mrzla pretekla zima, ko so dobavitelji dodobra izčrpali zaloge.

V nekaterih državah je stanje tako resno, da vlade posegajo v tržno določanje cen. Tako je Francija že zamrznila rast cen zemeljskega plina in elektrike za letošnje in prihodnje leto.

Evropski poslanci so zaradi naraščanja cen energije v Evropi opozorili na nevarnost energetske revščine in pozvali k pomoči ogroženim državljanom in podjetjem, pri čemer pričakujejo ukrepanje Evropske komisije. Te je pričakovati prihodnji teden, je dejala komisarka za energijo Kadri Simson in ob tem pozvala k uresničitvi zelenega dogovora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!