Prvi plin je stekel po Severnem toku 2

Gospodarstvo 04. Okt 202119:01 0 komentarjev
Severni tok 2
Anton Vaganov/REUTERS

Po plinovodu Severni tok 2, katerega gradnja je bila končana pretekli mesec, je danes stekel plin, so sporočili iz podjetja Nord Stream 2. Severni tok 2 ima dve cevi, ki ju je, preden bosta dobili dovoljenje za oskrbovanje, treba napolniti s plinom, prestati pa morata tudi tehnični preizkus.

“Plinovod bo počasi napolnjen, da bomo dosegli potrebno zalogo in tlak, kar je predpogoj za poznejše tehnične preizkuse. Predhodni postopki za drugi tok že potekajo,” sporočilo podjetja Nord Stream 2, v Švici registrirane projektne družbe ruskega plinskega velikana Gazprom, ki je gradila plinovod in z njim upravlja, navaja tiskovna agencija dpa.

Skupna zmogljivost plinovoda je 55 milijard kubičnih metrov plina na leto, oskrboval pa naj bi 26 milijonov gospodinjstev.

Strateški vidik Severnega toka 2

Gradnja se je ustavila decembra 2019, ko je švicarska družba Allseas odstopila zaradi grožnje ameriških sankcij. Z gradnjo so nadaljevali decembra 2020.

V Beli hiši projektu nasprotujejo, to pa je zaostrilo odnose med ZDA in Nemčijo. Med drugim ZDA skrbi, da bo Rusija zaradi Severnega toka 2 lažje zapirala že obstoječi plinovod, ki v osrednjo Evropo vodi čez Ukrajino in Poljsko.

ZDA in Nemčija sta julija letos, potem ko je nemška kanclerka Angela Merkel odpotovala v Belo hišo, sklenili dogovor glede plinovoda. Ameriški predsednik Joe Biden je nato začasno preklical sankcije, uvedene za podjetja, ki so sodelovala pri projektu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!