Putin opozoril Zahod: Rusija je pripravljena na jedrsko vojno

Svet 13. Mar 202408:03 29 komentarjev
ruski predsednik vladimir putin
Foto: REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nagovoru pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami dejal, da je Rusija, če bo Zahod v Ukrajino poslal vojaške enote, pripravljena na jedrsko vojno. Poudaril je, da za zdaj ne vidi potrebe po uporabi jedrskega orožja v Ukrajini, toda "z vojaškotehničnega vidika smo seveda pripravljen", je dejal. Medtem se stopnjujejo tudi predvolilne napetosti. Pred svojim domom v Litvi naj bi v torek napadli tesnega zaveznika pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Leonida Volkova.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredinem nagovoru opozoril Zahod, da je Rusija tehnično že pripravljena na jedrsko vojno, in če bodo ZDA v Ukrajino poslale svoje vojaške enote, bi to bil znak za stopnjevanje razmer.

Putin je v nagovoru pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v Rusiji potekale od 15. do 17. marca in na katerih bo po vseh pričakovanjih dobil še en šestletni mandat, sicer dodal, da za zdaj ne vidi potrebe po uporabi jedrskega orožja v Ukrajini, piše Reuters.

“Z vojaškotehničnega vidika pa smo seveda pripravljeni,” je za televizijo Rossiya 1 in tiskovno agencijo RIA na vprašanje, ali je Rusija res pripravljena na jedrsko vojno, odgovoril 71-letni Putin.

Kot meni, ZDA razumejo, da bi Rusija, če bi na območja pod nadzorom ruskih enot ali v Ukrajino namestile svoje enote, to potezo obravnavala kot vojaško intervencijo. “V ZDA je dovolj strokovnjakov s področja rusko-ameriških odnosov in strateškega omejevanja, zato se mi ne zdi, da vse hiti k jedrskemu konfliktu, čeprav je Rusija nanj vsekakor pripravljena,” je dejal Putin.

Predsednik Rusije, ki je v zadnjih dveh letih vojne večkrat opozoril na nevarnost rabe jedrskega orožja v Ukrajini, je sicer dejal tudi, da imajo le ZDA primerljivo jedrsko triado, tj. vojaško strukturo jedrske oborožitve z zmožnostjo izstrelitve raket s kopnega, zraka in morja, a da je Rusija na tem področju naredila večji napredek.

Kot navaja AFP, se Rusija ponaša z največjo zalogo jedrskih konic na svetu, imela naj bi jih okoli 5000.

Kremelj: Območja, ki jih nadzorujemo, so zdaj Rusija

Vojna v Ukrajini je sprožila najglobljo krizo v odnosih Rusije z Zahodom po “kubanski raketni krizi” leta 1962. Putin je sicer Zahod že prej večkrat opozoril, da tvega jedrsko vojno, če bi v Ukrajini posredoval s svojimi vojaškimi enotami.

Putin je februarja 2022 v Ukrajino poslal več deset tisoč vojakov, kar je po osmih letih konflikta v vzhodni Ukrajini sprožilo vojno polnega obsega med ukrajinskimi silami na eni ter proruskimi Ukrajinci in ruskimi pooblaščenci na drugi strani. Od začetka konflikta so zahodni voditelji obljubljali poraz Rusije, a po dveh letih vojne ruske sile nadzorujejo nekaj manj kot petino ukrajinskega ozemlja, navaja Reuters.

Ob volilnem letu v ZDA se Zahod zato spopada z vprašanjem, kako podpreti Kijev proti Rusiji, ki je svojo vojsko okrepila s stotisoči mož in se znova oborožuje veliko hitreje od Zahoda. Kijev trdi, da se brani pred imperialno osvajalsko vojno, katere namen je izbrisati njihovo nacionalno identiteto, Rusija pa na drugi strani zatrjuje, da so območja, ki jih nadzoruje v Ukrajini, zdaj Rusija.

Policija v okolici doma Leonida Volkova
Policija v okolici doma Leonida Volkova (Foto: REUTERS)

Zaveznik Navalnega Leonid Volkov v Litvi tarča napada

Pred svojim domom v Litvi je bil v torek napaden tesen zaveznik pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Leonid Volkov. Napadalec se je nanj spravil s kladivom in solzivcem in mu med drugim zlomil roko. Volkov je davi po odpustu iz bolnišnice že napovedal nadaljevanje boja proti vladavini ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje