Putin pravi, da se ZDA strinjajo: “Nato se ne sme širiti na vzhod”

Svet 23. Dec 202114:37 0 komentarjev
Vladimir Putin
Evgenia Novozhenina/REUTERS

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danes ponovil stališče, da se Nato ne sme dodatno širiti na vzhod. Kljub temu da so Združene države Amerike sporočile, da se o osnutku sporazuma o varnostnih garancijah z Natom brez evropskih zaveznikov ne bodo pogovarjale, Putin meni, da je njihov odziv pozitiven.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnji letni novinarski konferenci v Moskvi dejal, da je pripravljenost Washingtona na pogovore o predlogih Moskve glede omejitve širjenja Nata na vzhod pozitivna.

Rusija je prejšnji teden namreč predstavila osnutek sporazuma o varnostnih garancijah z zvezo Nato in ZDA, ki predvideva, da Nato ne bi smel več sprejemati novih članic. Washington bi moral poleg tega blokirati članstvo katerekoli države, ki je nastala po razpadu Sovjetske zveze, v Natu.

ZDA so v odgovor sporočile, da se ne bodo pogovarjale brez evropskih zaveznikov, sicer pa natančnega odgovora niso podale. Več evropskih držav je medtem takšne pogovore vnaprej zavrnilo.

Putin je tudi danes ponovil stališče glede Nata. “Nato se ne sme širiti na vzhod,” je dejal. Dodal je, da je žogica zdaj na strani Zahoda. “Dati nam morajo odgovor. Na splošno pa vidimo, da je odziv pozitiven,” je dejal. Pojasnil je, da so ZDA sporočile, da so se pripravljene začeti pogovarjati v začetku prihodnjega leta v Ženevi.

Zahod sicer Rusijo obtožuje kopičenja sil ob meji z Ukrajino in svari pred ruskim napadom nanjo. Putin je danes dejal, da si ne želijo spopada z Ukrajino in Zahodom.

Ne utišanje nasprotnikov, ampak preprečevanje vplivov iz tujine

Novinarje je zanimala tudi represija nad rusko opozicijo, ki se je letos še okrepila. Novinarji, mediji, nevladne organizacije in odvetniki so tarča različnih postopkov.

Ravno danes moskovsko sodišče obravnava zahtevo tožilstva za zaprtje organizacije Memorial, najbolj znane skupine za človekove pravice v državi in stebra ruske civilne družbe. Razlog za zaprtje naj bi bile kršitve obveznosti, ki izhajajo iz uvrstitve Memoriala med t. i. tuje agente.

Putin je odgovoril, da ne gre za utišanje nasprotnikov, ampak za preprečevanje vplivanja iz tujine. “Spomnil bi vas na to, kaj naši nasprotniki govorijo že stoletja: Rusije ni mogoče premagati, uničiti jo je mogoče samo od znotraj,” je povedal. Dodal je, da se je to zgodilo tudi pred 30 leti ob razpadu Sovjetske zveze.

Eden najvidnejših ruskih opozicijskih voditeljev, ki so v zaporu, je Aleksej Navalni. “Vedno so bili in vedno bodo zaporniki. Ni potrebe po zločinih,” je Putin povedal o svojem kritiku.

Proti covidu-19 je precepljenih 44 odstotkov prebivalcev

Spregovoril je tudi o spopadanju s pandemijo covida-19, ki je v Rusiji zahtevala več kot 520.000 življenj. Nekateri razloge za to vidijo tudi v nekoliko blažjih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa, saj se izogibajo strogemu zaprtju javnega življenja. “Okrevali smo veliko hitreje kot drugi,” je ruski predsednik povedal ob tem. Napovedal je, da za prihodnje leto pričakuje 4,5-odstotno gospodarsko rast.

Sodržavljane je pozval k cepljenju proti covidu, saj je trenutno precepljenih “le” 44 odstotkov prebivalcev. Skupaj s prebolevniki delež tistih, ki so zaščiteni pred virusom, znaša okoli 60 odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!