Putin: Pred nami je najbolj nevarno desetletje po koncu druge svetovne vojne

Svet 27. Okt 202218:35 3 komentarji
Vladimir Putin
Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS

Prihodnje desetletje bo verjetno najnevarnejše po koncu druge svetovne vojne, je danes izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. Ob tem je Zahod obtožil, da želi prevladati nad svetom, ukrajinsko protiofenzivo v Ukrajini pa je označil za del "tektonskih premikov celotnega svetovnega reda", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Pred nami je verjetno najbolj nevarno, nepredvidljivo in hkrati pomembno desetletje po koncu druge svetovne vojne,” je ruski predsednik Vladimir Putin dejal članom letnega moskovskega mislišča Valdaj in dodal, da so trenutne razmere v svetu “do neke mere revolucionarne”.

“Zgodovinsko obdobje nedeljive prevlade Zahoda v svetovnih zadevah se končuje. Unipolarni svet postaja stvar preteklosti,” je napovedal ruski predsednik.

Po njegovih besedah Zahod ne more “sam upravljati človeštva”, vendar si za to “obupano prizadeva”. Po njegovi oceni si večina ljudi na svetu tega ne želi več prenašati. Zatrdil je tudi, da se Zahod obnaša kot da bi bile “njegove vrednote in svetovni nazor univerzalni”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V luči vojne v Ukrajini je Putin dejal, da Rusija ne izziva zahodnih elit, temveč poskuša “braniti svojo pravico do obstoja” spričo prizadevanj Zahoda za, kot je še dejal, uničenje njegove države, navaja AFP.

Ruski predsednik je tudi pozval k svobodi za druge kulture in politične poglede, medtem ko so ruske oblasti politično opozicijo in medije, kritične do Kremlja, v državi že skorajda popolnoma uničile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje