Putin pripravljen odpreti pomorske poti za izvoz žitaric, a pod pogoji

Svet 30. Maj 202220:49 0 komentarjev
Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Ruski predsednik Vladimir Putin je turškemu voditelju Recepu Tayyipu Erdoganu danes zagotovil, da je Moskva v sodelovanju z Ankaro pripravljena omogočiti neoviran izvoz žitaric iz ukrajinskih pristanišč, ki je blokiran zaradi konflikta v Ukrajini. Erdogan pa je znova predlagal Istanbul za srečanje ruske in ukrajinske delegacije.

Vladimir Putin je opozoril na pripravljenost ruske strani, da prispeva k nemotenemu pomorskemu tranzitu blaga v sodelovanju s turškimi partnerji. To velja tudi za izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč,” je Putinove besede v telefonskem pogovoru z Erdoganom povzel Kremelj. Putin je pri tem potrdil pripravljenost ruske strani na izvoz gnojil in živil, če bodo odpravljene sankcije proti Rusiji.

Putin je opozoril na težave na svetovnem trgu hrane, ki da so posledica “nespametne finančne in gospodarske politike zahodnih držav”, rekoč, da je Rusija pripravljena izvoziti “znatne količine gnojil in kmetijskih pridelkov v primeru odprave ustreznih protiruskih sankcij”, navedbe Kremlja povzema francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah Kremlja sta voditelja govorila tudi o “zagotavljanju varne plovbe v Črnem in Azovskem morju” in “odpravljanju nevarnosti min v njunih vodah”.

Ruska invazija na Ukrajino in sankcije Zahoda so prekinile dobavo pšenice in drugih surovin iz obeh držav, kar je okrepilo skrbi glede morebitnega pomanjkanja hrane in povečanja lakote v svetu. Rusija in Ukrajina proizvedeta 30 odstotkov svetovne ponudbe pšenice, ki jo večinoma izvozita prek Črnega morja. V ukrajinskih pristaniščih, ki so jih obkolile ruske ladje, je obtičalo na desetine kontejnerskih ladij, zaradi česar je onemogočen izvoz pšenice, sončničnega olja in drugih živil ter gnojil. Plovbo po Črnem morju ovirajo tudi mine, ki so jih postavile tako ruske kot ukrajinske sile, še navaja AFP.

Recep Tayyip Erdogan
PROFIMEDIA

Turški predsednik je v nedeljo napovedal, da se bo danes po telefonu pogovarjal s Putinom, pri čemer naj bi se ločeno slišal še z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Glavna tema pogovora naj bi bila vojna v Ukrajini. Kot je pri tem pojasnil Erdogan, namerava obe strani znova pozvati k dialogu in diplomaciji.

Erdogan je danes dejal, da je Ankara pripravljena znova organizirati srečanje delegacij Rusije, Ukrajine in Združenih narodov v Istanbulu, kot je to že storila po začetku ruske invazije. Turčija pa bi sodelovala v morebitnem mehanizmu opazovanja, če sprti strani dosežeta načelen dogovor, so sporočili iz urada turškega predsednika.

Poleg rusko-ukrajinskega konflikta naj bi Erdogan s Putinom govoril tudi o prošnji Švedske in Finske za članstvo v zvezi Nato, čemur Turčija kot edina od držav članic zavezništva nasprotuje. Ena od tem njunega današnjega pogovora so bile tudi razmere v Siriji, kjer sta tako Ankara kot Moskva pomembna regionalna akterja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!